0

Х ранителният режим през лятото е важен не само за фигурата, а и за здравето ни. Какви са вредите от любимите храни и напитки в горещините и в какво количество можем да си ги позволим, разказва д-р Румен Какарашев.

Хранителният режим през лятото е важен не само за фигурата, а и за здравето ни. Какви са вредите от любимите храни и напитки в горещините и в какво количество можем да си ги позволим, разказва д-р Румен Какарашев.

- Д-р Какарашев, доскоро бяхте медицинско осигуряване на голям и детски басейн. Направи ли ви впечатление нещо в поведението на туристите, което може да е опасно за здравето им?

- Да, служебната маса беше в близост до барчето и докато наблюдавах двата басейна, неволно чувах какво си купуват плажуващите за хапване и пийване на плажа. Най-често хората си вземаха сладолед, газирани безалкохолни напитки, чипс, наливна бира или концентриран алкохол. Аз, спасителят и барманката сутрин пиехме по едно кафе еспресо, за да сме бодри, и след това по време на дежурството изпивахме по около два литра вода. Не така процедираха повечето плажуващи. На едно детенце за 12-часовата ни смяна родителите му купиха три сладоледа - първия още като пристигнаха сутринта, втория - следобед, и третия - малко преди да си тръгнат от плажа. Това не бива да се прави!

- Защо, толкова ли е вреден сладоледът?

- Отговорът е в етикета, нека прочетем какво съдържа един сладолед: възстановено обезмаслено мляко, какаова глазура (кокосово и палмово масло), вода, захар, глюкозен сироп, кокосово масло, суроватка на прах, нискомаслено какао, стабилизатори (гума локуст бийн, гума гуар, преработени водорасли), емулгатори (соев лецитин, моноглицериди и диглицериди на мастни киселини), естествен ароматизант ванилия, също така може да съдържа соя, яйца, ядки, глутен и други добавки. При преработката на водораслите Еухеума се произвежда карагенан, с който повечето от сладоледите са „обогатени“. Той се означава като Е407. Някои от добавките в сладоледите и в другите сладкарски изделия са „условно безопасни“. Те крият риск за здравето ни, особено ако се приемат често, и то в прекомерно голямо количество. Карагенан се извлича от червени водорасли и се обработва химически с алкални разтвори. Добавя се в храните, за да ги стабилизира, да ги сгъсти, да ги желира и да не им позволява да се развалят за дълго време.

- Само в сладкарските изделия ли се добавя карагенан?

- Не, за съжаление. Освен в сладоледи, млечни и сладкарски изделия той се добавя в бекон, колбаси и в други местни продукти. Карагенан често се комбинира с натриев нитрит, който се означава като Е250. Той също крие риск за здравето ни, особено ако консумираме често голямо количество храни, обработени с него. При беконите карагенанът и натриевият нитрит се откриват в слузта, която теква от вакуумираната опаковка, още като я отворите. Добре е след като развакуумирате месния продукт, тази слуз да я изхвърлите и да изплакнете на течаща вода бекона, за да отмиете остатъците от течността. Възможно е карагенан и натриев нитрит да се вкарат чрез шприцоване в свински пържоли и в пилешко месо, при което те поемат повече вода. Така по-малко месо се продава на по-висока цена поради вкарването на допълнителна вода в месото.

- Защо се подлага на съмнение безопасността на вложения карагенан в храните?

- Първоначално на карагенан се приписваха полезни свойства като детоксикиращо и противомикробно действие, но с времето се появиха съобщения, подлагащи на съмнение неговите полезност и безопасност. Оказва се, че в състава на продуктите, обработени с карагенан, се откриват етиленов оксид и други вещества, които проявяват канцерогенност. Карагенан действа неблагоприятно на храносмилателната система, като предизвиква имунен отговор и възпаление на лигавицата, при което може да се получи гастрит, язва и кървене. Трябва да четем етикетите на продуктите, които купуваме, тъй като освен карагенан и натриев нитрит някои от тях имат добавени хидрогенирани мазнини, моноглицериди, диглицериди, както и цял куп разни добавки, означени с буквата „Е“. При честа употреба, и то на големи количества от подобни храни, съществува риск от развитието на улцерозен колит, рак на дебелото черво и рак на черния дроб. Възможно е да се наруши глюкозният толеранс и да се прояви потискащ ефект върху имунната система. На малки деца и на бременни не се препоръчва да консумират продукти, съдържащи карагенан. Възрастните могат да си позволят по един сладолед от 50 грама през ден, освен ако лекарите не са им забранили всякаква консумация на сладоледени изделия.

- Казахте, че освен сладолед хората често си вземат газирани напитки. Има ли здравни рискове при консумацията им?

- Има и те са доста. Хайде отново да четем етикета: вода, подсладители (цикламати, ацесулфам-к, аспартам, източник на фенилаланин, захарини), фруктозо-глюкозен сироп, въглероден диоксид, оцветител (тартразин, Е150d, каротини, карамели), киселини (лимонена киселина, фосфорна киселина), естествени аромати, кофеин, антиоксидант (алфа-токоферол, аскорбинова киселина), стабилизатори (Е414, Е445, гума гуар) и други. Честата консумация на газирани напитки, особено на големи количества, крие риск за здравето. Поразяват се бъбреците. Има риск от развитието на захарен диабет. Според американско проучване честата употреба на газирани напитки причинява развитието на метаболитен синдром. При ежедневна консумация на 355 милилитра газирани напитки телесното тегло за една година се увеличава с 6,8 килограма. Съдържащият се Бисфенол А в кутийките на тези напитки може да доведе до затлъстяване, сърдечно-съдови и репродуктивни проблеми. Ако има добавен кофеин, той пречи на усвояването на магнезия, освен това кофеинът действа дехидратиращо и води до обезводняване на организма в летните жеги. Наличието на фосфорна киселина лишава костите от необходимия им калций. При реакция между аскорбинова киселина и бензоати може да се образува бензен, който също е канцероген. Рискът от поява на рак се увеличава и от вложените изкуствени подсладители. Киселината в газираните напитки уврежда зъбния емайл. Метаболизмът се забавя, по-трудно се изгарят мазнините и това води до наднормено тегло. Консервантите натриев бензоат и калиев бензоат често причиняват алергични болести, включително бронхиална астма.

- Как се получава карамеленият цвят на газираните безалкохолни напитки?

- Карамеления цвят на тези напитки обикновено се получава при реакция на захарта с амоняк и сулфити. Означението Е150d е амонячно-сулфитен карамел. Той, подобно на другите добавки от група E150, се произвежда чрез термична обработка на глюкоза и захароза, като по време на производството му към реакционната смес се добавят амониеви и сулфитни съединения. Технологично могат да се ползват амониев фосфат, амониев хидроксид, амониев сулфат, амониев сулфит, амониев бисулфит, амониев карбонат, амониев бикарбонат, натриев сулфит, натриев бисулфит, калиев сулфит, калиев бисулфит, както и сярна киселина. Предполага се, че амонячно-сулфитният карамел може да причини рак и да доведе до проблеми със стомашно-чревния тракт, но според СЗО оцветителят е безопасен за организма, ако дневната му доза не надвишава 200 мг на килограм телесно тегло. Така че, ако не можете да живеете, без да пиете газирани напитки, то поне ги ограничете до 250 милилитра през един-два дни.

- След това, което казахте за газираните напитки, направо ме е страх да ви питам за бирата. Сигурно ще кажете, че и тя е вредна?

- Е, точно това няма да кажа, тъй като има и полза, и вреда от бирата. Зависи най-вече от количеството, което приемаме, както и от качеството на самата бира. За полезна може да приеме една биричка от 330 или 500 милилитра, консумирана през интервал от два-три дни, и то само ако лекарят ви не е забранил да консумирате алкохол. В това количество бирата е полезна, тъй като подобрява функцията на храносмилателната система, стимулира образуването на жлъчка и подхранва полезната чревна флора. Ежедневната консумация обаче на литър-два и повече бира при всички случаи е вредна, особено за бъбреците и за черния дроб. Освен това „наливането с бира“ води до образуване на отоци, до разширяване на стомаха и до увеличаване на апетита. При мъжете причинява нарастване на млечните жлези. Може да доведе до развитие на подагра. Напълняването в областта на талията формира тъй нареченото „бирено коремче“. Системният прием на значително количество бира отмива полезните минерали, включително калцият от костите, което е предпоставка за възникване на остеопороза. Съдържащите се алдехиди, етери и метанол замъгляват съзнанието, забавят мисленето, засилват тревожността и агресивността. Причиняват главоболие, сърцебиене и изпотяване. Като правило бирата повишава артериалното кръвно налягане. Това става по два механизма – първо, чрез наливане на допълнителен обем течност в циркулацията и, второ - чрез уврежданията на съдовата стена, до които води прекомерната й консумация. Повишеното артериално кръвно налягане и ритъмните нарушения на сърцето увеличават риска от настъпване на тежки съдови инциденти като миокардни инфаркти и мозъчни инсулти.

- Биричката върви с чипс, но и за него знаем, че е вреден...

- Да, за съжаление. Картофеният чипс е вкусен, върви за мезе на наливната биричка, ама хич не е здравословен като храна. Обичайно той е приготвен чрез пържене, което е възможно най-вредната обработка на храните. Съдържа въглехидрати, мазнини, сол, оцветители и овкусители. Много е калоричен и е враг на отслабването. Крайно е неподходящ за хора със сърдечно-съдови, бъбречни и гастроинтестинални заболявания. Мазнините, които обикновено се съдържат в чипса, са хидрогенирани. Те са вредни за здравето ни като мазнините, които съдържат повечето маргарини. Знаем, че хидрогенираните мазнини са канцерогенни, повишават холестерола и водят до атеросклероза. Редовната им консумация увеличава риска от инфаркт и инсулт, при това още в млада възраст. Почти няма чипс без добавен мононатриев глутамат за овкусяване, който на етикета обичайно е „маскиран“ като Е621. Той е опасен за здравето, тъй като води до пристрастяване, стимулира апетита и води до затлъстяване. Честата му употреба в големи количества причинява главоболие, сърцебиене, мускулна слабост, нарушения в паметта, депресия и сънливост. Малко пакетче с чипс можете да си позволите веднъж седмично, и то ако все още нямате заболявания, при които картофеният чипс е абсолютно забранен.

- През лятото много често се говори за алкохол менте, особено по морето. Метиловият алкохол може да е опасен за здравето, но как да разберем, че сме консумирали такъв?

- Първоначалните симптоми на отравяне с метилов алкохол се наблюдават 12-24 часа след консумацията му. Неврологичните симптоми са атаксия, главоболие, гадене, повръщане и болка в горната част на корема. Следва нарушение на съзнанието, при което пациентът може да изпадне в кома. Така също вследствие на мозъчните уреждания може да се явят припадъци. При натрупване на мравчена киселина в зрителния нерв се презентират и очните симптоми - светкавици, светлини и замъгляване на зрението. Зрителната острота прогресивно намалява и се стига до пълно ослепяване.