Хаосът с доставките по европейските схеми „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ продължава, стана ясно на трета поред конференция на браншовици.

Проблемът на млекопреработвателите и доставчиците на плодове в учебните заведения започна още през лятото. Действаща от 2018 г. наредба одобри доставчици за схемите, които ще действат в продължение на 3 учебни години до 2021 г. Това лято обаче от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) приканиха директорите на училищата в страната да започнат процедури по избиране на нов доставчик, а крайният резултат бяха двама доставчици, двойни доставки.

„Хаосът не е само юридически, не само с децата, но стигна и до родителите - на първите родителски срещи се дискутира точно този проблем“, коментира юрисконсултът в една от одобрените фирми доставчици Надежда Зарева. По нейни думи до момента

няма отменени актове на одобрените през 2018 г. доставчици.

„След като няма отменени актове, то няма как да се провеждат нови процедури, т.е. всички процедури до момента са недействителни“, каза още тя. От друга страна, данните на ДФЗ показват, че няма и одобрени нови доставчици от лятото.

Бизнесът поиска оставките на министъра на земеделието Десислава Танева, на зам.-министъра на земеделието Чавдар Маринов и на изпълнителния директор на ДФЗ Васил Грудев, като ги обвини в бездействие. „3 длъжности лица не изпълняват задълженията си и 3 пъти вече децата не консумират полагащият им се плод и мляко“, коментира Милена Рашева от една от одобрените фирми по старата схема. Тя е насрочила

доставки на ябълки и грозде, но те са били върнати.

По време на конференцията се показаха имейли, в които директор на детска градина връща доставка поради указания от ДФЗ да не приема никаква храна. Други обаче все пак взимат доставените количества.

Представители от министерството на земеделието, храните и горите и от ДФ „Земеделие“ обаче нямаше. Позицията на ДФЗ продължава да е, че чакат решение на 5-членния състав на Върховния административен съд (ВАС), с което ще стане ясно дали ще се работи по старата, или по новата схема. „Решението на ВАС ще даде насоки занапред, но за нас е важно да знаем какво да правим сега“, завърши юриконсултът Зарева.

Шефът на Националната асоциация на млекопреработвателите Владислав Михайлов пък коментира, че прости указания от ДФЗ могат да решат проблема. Според него в момента директорите са объркани какво да правят, производителите не знаят на какви цени ще работят и как. „Ние оставаме с впечатлението, че това е опит за саботаж на програмата в годината, която бе определена като Година на децата“, допълни Михайлов.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Немска банка открива IT център в София

Пpeз 2020 гoдинa в Бългapия влизa c инвecтиция немската финансова институция Соmmеrzbаnk - нo нe ĸaтo бaнĸa, a ĸaтo ИТ център c oĸoлo 400 дo 600 paбoтни мecтa. За изграждането на новия център съобщи глaвният yпpaвитeл нa Гepмaнo-бългapcĸaтa тъpгoвcĸo-индycтpиaлнa ĸaмapa (ГБИТК) д-p Mитĸo Bacилeв в ефира на Bulgaria On Air. Все още не е ясно къде ще бъде новия хъб на банката.

Застрахователите с 40 млн. лева повече печалба

Секторът на общото застраховане продължава да генерира огромна печалба, която към 30 ноември възлиза на 138.4 млн. лв спрямо 95.8 млн. лв преди година. Само през ноември печалбата възлиза на 4.9 млн. лв., показва статистиката на Комисията за финансов надзор.

Ресторантьори и хотелиери облякоха жълти жилетки в знак на протест

В над 36 града на страната собственици и служители в ресторанти, кафенета, заведения за хранене, хотели работят облечени в жълти жилетки. Символичният протест е заради наредба, която задължава собствениците на обекти да добавят специален модул в софтуерите си.