0

В ъвеждането в употреба на ваксината на Оксфордския университет и компанията "Астра Зенека" срещу новия коронавирус е триумф на британската наука, заяви британският здравен министър Мат Ханкок, цитиран от Ройтерс.

Въвеждането в употреба на ваксината на Оксфордския университет и компанията "Астра Зенека" срещу новия коронавирус е триумф на британската наука, заяви британският здравен министър Мат Ханкок, цитиран от Ройтерс.

"Имаме силно положителната новина тази сутрин, че оксфордската ваксина започва да се поставя. Това, че стигнахме, където сме сега, е триумф на британската наука", каза Ханкок по Скай нюз.
Първата инжекция от тази ваксина е била поставена на 82-годишния пенсиониран мениджър по техническа поддръжка Брайън Пинкър, който е пациент на диализа, отбелязват ДПА и Асошиейтед прес.


Пинкър беше ваксиниран от главната медицинска сестра на Оксфордската университетска болница. Той заяви, че сега може да очаква с нетърпение да отпразнува 48-ата годишнина от брака си със съпругата си Шърли по-късно тази година.
Ваксината на Оксфордския университет и "Астра Зенека" в първите няколко дни ще бъде доставена на малък брой болници във Великобритания, за да могат властите да следят за нежелани въздействия. По-късно тази седмица дози от нея ще се пратят в стотици лекарски кабинети. Тя беше одобрена за ползване във Великобритания на 30 декември.
Великобритания разполага в момента с около 530 000 дози от тази ваксина, като целта е възможно най-скоро да се ваксинират по 2 милиона души седмично.
Ханкок съобщи, че Великобритания вече е поставила 1 милион инжекции от ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех", което е повече от всички други европейски страни взети заедно.
Плановете на Великобритания да разпределя ваксината са ограничени от капацитета на производителите да я доставя, докато изграждат производствени мощности, уточни Ханкок за радио "Таймс".
Той защити решението да се отворят училищата в някои райони на страната въпреки високата степен на заразяване с новия коронавирус, като увери, че в тези райони училищата са безопасни.
"Ясно е също така, че процентът на учителите, които се заразяват с коронавируса, не е по-висок, отколкото в останалата част от населението", отбеляза Ханкок.
Той не изключи да се въведе нова национална карантина за овладяване на разпространението на вирус