Хакерите и „Бивол“ с план за  преврат срещу правителството (ОБЗОР)
3

Хакерите и „Бивол“ с план за преврат срещу правителството (ОБЗОР)

Камери засекли Криссс да праща мейли до медиите

*Шефът на „Тад Груп“ на свобода срещу 100 000 лв., прокуратурата обжалва
*Обвинението иска разпит на Атанас Чобанов във Франция

Хакерите от „Тад Груп“ и сайтът с връзки с кремълската пропаганда „Бивол“ са участвали в заговор срещу правителството. Това става ясно от разпространена от прокуратурата информация, свалена от видеокамера от терасата на офиса на дружеството. Още преди седмица стана ясно, че има връзка между подсъдимите олигарси Иво Прокопиев, Цветан Василев и Огнян Донев и хакерската фирма. Според разследващи откритото до момента и декриптирано съдържание на служебния лаптоп на обвиняемия Кристиян Бойков показва, че фирмата се е занимавала с кибертероризъм, но е съчетала тази си дейност с обслужването на политически интереси.

Записани са разговори със скандално съдържание. Например на 15 юли т.г. между 19,39 ч. и 19,42 ч., т.е. 9 часа и 26 минути след публикуването на откраднатата база данни на НАП в интернет, търговският директор на „Тад Груп“ Георги Янков е говорил по телефона с неизвестно към момента лице. В този разговор Янков е записан да казва: Да не говорим, че „Бивол“ разполагат с информацията от две седмици“, „директно с Атанас Чобанов от „Бивол“ се говори... имай предвид, че те не са пуснати всички... те са пуснати точно на медиите, за да ги верифицират, за да ги видят, че са верни и да видят за какво става въпрос.

Правителството трябва да си

замине със всички... със всички

В сряда спецсъдът пусна на свобода срещу парична гаранция от 100 000 лв. собственика на „Тад Груп“ Иван Тодоров, който е обвинен за подбудителство към кибертероризъм. Предния ден Тодоров се върна от Канада с полет от Истанбул и веднага бе задържан. Спецпрокуратурата поиска делото за мярката му за неотклонение да бъде гледано при закрити врати заради съдържащата се в него информация за националната сигурност, но съдът не прие това. На заседанието стана ясно, че сред основните свидетели на прокуратурата е младшият експерт в "Тад Груп" Захари Митев, който е дал показания как и какви поръчки от шефовете си е изпълнявал. Съдът прецени, че няма риск Тодоров да се укрие, защото се е прибрал доброволно, въпреки че е знаел обвиненията си, и не го остави в ареста. Търговският директор на фирмата Георги Янков, който също е обвинен за подбудителство към кибертероризъм, и 20-годишният служител Кристиян Бойков, когото разследват като изпълнител, също са на свобода срещу гаранция от по 20 000 лв., но наложени им от прокуратурата.

Апелативната спецпрокуратура протестира пред втората съдебна инстанция мярката за неотклонение на Тодоров, съобщиха от държавното обвинение. С разрешение на наблюдаващия прокурор бяха разпространени части от доказателствения материал, събран в хода на разследването. Заличени са всички лични данни, факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи и изрази. Установено е, че има

неуспешни опити за нерегламентиран

достъп до 49 търговски дружества

Част от свидетелски показания гласят следното: "Но все пак броят на клиентите е недостатъчен, затова не съм сигурен кой го предложи - И. или К., част от политиката на фирмата за набиране на клиенти да бъде тестването на сайтове на различни дружества без тяхно знание и впоследствие да ги набират като клиенти. Тази политика на фирмата се коментираше постоянно в офиса основно между И. и К., като двамата си говореха, че трябва да се изготви списък с най-големите български сайтове, които да бъдат тествани без знанието на техните собственици, като след това бъда привлечени като клиент."

Пак видеокамерата на терасата на „Тад Груп“ е

записала разговор между

Георги Янков и Кристиян Бойков

на 15 юли т.г. между 14.05 ч и 14.15 ч, т.е. 4 часа и 52 минути след публикуването на откраднатите данни от НАП, в който Бойков казва на Янков: „Знаеш ли какво, почвам да се замислям... тея неща дето съм ги изпратил и по медиите сега в момента никой няма да ги отрази...всичко ще приберат като информация за... ще си го приведат такова като информация за вътрешно ползване... ше умръ от смях. Това ше е най-жалко... ще бъде... ха.. аз съм го пратил до БиБиСи и до Ройтерс... така че...“.

Видеонаблюдение от работното място на Кристиян Бойков в офиса на „Тад Груп“ пък показва, че на 16 юли т.г. в 11,13 ч. той отваря сайта на интернет страница, която предлага услуга за анонимно получаване и изпращане на имейли.

„Това се потвърждава и от историята на търсенията, извършени от служебния компютър на Бойков. В 11,21 ч. на 16 юли т.г. Кристиян прави търсене в Гугъл за БТВ, след което

отваря интернет страницата на

БТВ и достъпва менюто за контакти

от където копира имейл адреса на телевизията news@btv.bg. Непосредствено след това отваря интернет страницата на медията „Капитал“, където открива имейл за контакти editors@capital.bg”, съобщиха от прокуратурата. От декриптирания компютър на Бойков става ясно още е търсил руски анонимен имейл. „В периода от 11,24 ч. и 11,46 ч. е видно, че лицето изготвя или редактира текст. На 16 юли 2019 г. в 11,50 ч. на електронните пощи на БТВ, Нова тв и „Капитал“ е получено съобщение от „анонимния руски хакер“ от e-mail minfin@mail2tor.com – съвпадащ с достъпената от Бойков по-рано страница“, съобщиха още от прокуратурата.

От системните логове на операционната система на служебния компютър на Бойков е установено, че на 9 юли т.г. (шест дни преди да бъде изпратен имейл до медиите с линк към базата данни) той е търсил по ЕГН данни за премиера

Бойко Борисов, главния прокурор

Сотир Цацаров и депутата Делян Пеевски

А от личния телефон на Кристиян Бойков пък става ясно, че той е ползвал приложението Telegram, в което се вижда секретен чат с наименование „Биволъ“.

От служебния компютър на Бойков е свалена информация, че е експлоатирал пропуски в сигурността на уебсайта на Агенция „Митници“. Има файл с наименования homework_maths.txt, който е създаден на 11 юли т.г., 4 дни преди изтичането на базата данни на НАП. В този файл има 106 имена на база данни, идентични с тези на базата данни на НАП, чийто брой е по-голям от изтеклия – 57.

В папка Telegram Desktop е запазена кореспонденция посредством приложението Telegram между Бойков и мъж на име Ivan Petrov, в която Бойков споделя, че е

„ударил“ една от

мрежите на конкретен съд

Има и друг чат между двамата: „Ivan Todorov: Подай ги на Начев да им звъни. Аз вчера му дадох списък с доста клиенти за условни договори, които знаем на 100%, че са хакнати. Кристиян Бойков: Предадох му и му дадох малко конкретика за уязвимостите“.

Спецпрокуратурата издаде европейска заповед за разследване на територията на Франция по казуса „Тад Груп“, съобщиха в четвъртък от държавното обвинение. В рамките на разследването трябва да бъде разпитан главният редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов по досъдебното производство срещу служители на „Тад Груп“ във връзка с факти, относими по предмета на доказване. Европейската заповед за разследване ще бъде изпратена на френските власти, тъй като там е постоянният адрес на главния редактор на сайта.

Заради теча на данни държавата ще

затяга отпускането на бързи кредити

„Що се отнася до скандала с изтичането на данни от НАП, вицепремиерът заяви, че в момента текат обсъждания дали да не се предприеме затягане на някои режими, включително по отпускането на бързи кредити“. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Той посочи, че според анализите на специалистите хакването на данъчната агенция няма потенциал за създаване на кой знае какви проблеми, тъй като ЕГН-та до преди няколко години бяха общодостъпна информация.

„В комбинация с други лични данни обаче може да се стигне до неприятни ситуации", обясни Дончев.


Пуснали в нета ЕГН-та на

магистрати с файл Ne se chistiiii

В „Тад Груп“ са събирали лични данни на прокурори и следователи в папка със заглавие Ne se chistiiii, посочват още от държавното обвинение.

На 18 юли т.г. сутринта стана ясно, че на сайта на ИВСС е публикувана декларацията за имущество и интереси на съдийката от СГС Мирослава Тодорова с незачистени лични данни на нея и семейството й. Декларацията бе с надпис Ne se chistiiii.

Главният съдебен инспектор Теодора Точкова обясни изтичането на личните данни с технически пропуск на служители. „Монитор“ научи, че хакерите от „Тад Груп“ са създали своята папка със същото име Ne se chistiiii като отмъщение за случилото се със съдийката. Папката с личните данни на магистрати били качени в сайт, регистриран в Панама, който е достъпен и до момента.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.