Хакери мамят по мейла със седемцифрена сума в щ.д.

Хакери мамят по мейла със седемцифрена сума в щ.д.

Странни писма с подател някой си Майкъл Дъглас Уилсън са получили няколко потребители на електронните си адреси. Това съобщиха на "Монитор" читатели.

В тези мейли мистър Морисън от Федералното бюро за разследване-отдел“ Съединени страни на правосъдието“ иска от т.нар. бенефициенти лични данни-трите имена, адрес, мобилен телефон и банкова карта, по която да бъдат преведени някакви си 13, 580 млн.щ.д.

Въпросните пари били от фонд, който допреди месеци бил обсебен от корумпирани държавни служители в Щатите, но, по принцип, бил притежание на съответните получатели на писмата. По-нататък в депешите, които са  чист спам, пише, че „Националното централно бюро на Интерпол, укрепено от Организацията на обединените нации и Федералното бюро за разследване, успешно предадоха мандат на сегашния президент на Того Негово Превъзходителство Форе Гнасингбе, за да улесни уреждането на всички външни дългове към вас и други лица и организации, които имат е установено, че не са получили договорната си сума, лотария / хазарт, наследяване и други подобни.

Неизвестният г-н Морисън учтиво пита как искате да получите плащането си-по каса или чрез АТМ карта Visa. Указанията за втория вариант са, че на притежателите на милионния фонд ще бъде издадена персонализирана банкова карта,  с която да може да се теглят по 10 000 долара на ден от всеки банкомат,който има логото на Master Card и картата трябва да бъде подновена през 2023 година. От картата на банкомат ще можете да прехвърлите средствата си на местната банкова сметка. Картата на банкомата идва с наръчник или ръководство, за да ви осведоми как да го използвате.

Дори ако нямате банкова сметка. Американският спец по сигурността обяснява, че плащането ще ви бъде изпратено чрез някоя от предпочитаните от вас опции и ще ви бъде изпратено чрез DHL. За да се освободи вашият фонд на стойност $ 13.580 милиона,препоръчваме да се свържете с нашия кореспондент в Африка, доставчикът Уилям Майк с информацията по-долу, завършва мистериозният мейл в пощите на български потребители.

Други абонати на трите мобилни оператори пък се жалват, че получават есемеси от различни 4-цифрени номера с текстове „ Награда“ или „ Потвърждение на сметка“. Ако решиш да отговориш на подобно съобщение, от сметката ти се теглят между 6 и 8 лв. за услугата, при това нееднократно, а няколко пъти в седмицата. Обикновено човек, особено когато бърза, автоматично отговаря на подобни есемеси и така сметката му олеква с трицифрени суми.

От полицията предупреждават при подобни случаи да се блокира подателят на съмнителни SMS-и или абонатът да се свърже със съответния мобилен оператор, за да потърси съвет как би могъл да игнорира наглите измамници.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.