ХАЙТЕК: Следят мечетата сираци с GPS
4

Спасиха 468 бедстващи животни

ХАЙТЕК: Следят мечетата сираци с GPS

МОСВ: Залавянето на бракониерите е трудно, сачмите неуловими за експертиза

GPS ще следи движението на мечетата сираци, които бяха открити сами в Родопите. Очаква се малките ще заминат за Гърция. На по-късен етап ще им бъдат сложени нашийници, които да покажат как се справят в природата, за да може след около година да бъдат върнати в българската планина, обясниха от екоминистерството пред вестник „Телеграф“.

В момента малките бозайници са отведени в Парка за танцуващи мечки в Белица. В рамките на десет дни екипи на РИОСВ-Смолян спасиха в Родопите и транспортираха до мечото селище три малки животни- едно женско и две мъжки.

Грижа

За да могат да бъдат върнати в природата мечетата трябва да бъдат отгледани по специален начин, без да свикват с хора, обясниха пред „Телеграф“ от експерти от екоминистерството. Те ще имат нужда и от витамини и различни добавки, които да заменят липсата на пълноценно хранене от майка им, обясниха от МОСВ. В мечото убежище за трите бебета се полагат максимално добри грижи. Те се хранят основно с адаптирано мляко и внимателно се захранват с плодове, казаха пък от Парка за танцуващи мечи в Белица.

В момента се организира изпращането им в Гърция за рехабилитация и повторно връщане в българската природа. Връщането им може да бъде извършено след около година. Преди това ще бъде извършена експертна оценка на пригодността им да оцелеят и те ще бъдат маркирани със специални нашийници, които ще изпращат информация за местонахождението на мечетата и редица физиологични данни, в това число телесна температура и др. Това е втората подобна спасителна с акция на мечета. През 2018 г. край Доспат бяха намерени три малки и бяха изпратени за рехабилитация и връщане в природата в центъра за мечки „Арктурос“. Акцията беше изпълнена от МОСВ в партньорство с център „Арктурос“ , Фондация „Четири лапи“, РИОСВ Смолян, НП „Централен Балкан“ и със съдействието на експерти от ИБЕИ-БАН.

През последните десет години в Районните инспекции по околна среда и на територията на националните паркове има подадени 8 сигнала за бракониерство, основно от района на РИОСВ Смолян, както и на територията на РИОСВ Благоевград, Велико Търново, София и НП „Централен Балкан“. Всички сигнали са проверени от компетентните органи, започнато е разследване. Трябва да се има предвид, че залавянето на извършителите е трудно, предвид спецификата на разследването и факта, че в почти всички случаи се използват сачми, а на тях не е възможно да се направи балистична експертиза и да се разпознае използваното оръжие, за да може да се свърже с конкретен извършител.

Групи

Важна мярка за опазването на кафявата мечка е създаването на групи за „бързо реагиране“ към РИОСВ и националните паркове, които да откликват при необходимост, каза зам.-министър на екоминистерството Емилия Тончева.

Добър пример за такава група вече има към РИОСВ – Смолян, на чиято територия е най-голямата популация на кафява мечка и съответно има най-много сигнали за щети. Организирането на такива групи за „бързо реагиране“ е заложено в проекта на Плана за действие за кафявата мечка. Подхранването на ловни видове трябва да е ограничено – само в зимния период. „Необходимо е да работим с местните хора за по-добра информираност и провеждане на образователни кампании“, подчерта Емилия Тончева.

През отминалата година експерти от РИОСВ спасиха 468 бедстващи екземпляра от 61 вида. Най-често акции са сформирани заради бели щъркели и шипобедрени костенурки.

Броят господарите на планината по стъпки и следи от нокти

Ежегоден мониторинг на популацията на кафява мечка се извършва от Изпълнителната агенция по околна среда. „Важно е да се има предвид начинът, по който се извършва мониторингът, а именно засичат се брой следи от кафява мечка -стъпки, маркировка от нокти по дървета, екскременти, косми и др. След това броят следи се обработва статистически и се получава предполагаема бройка на животните. Предвид особеностите на вида кафява мечка няма как да се извърши каквото и да е директно преброяване“, отбелязват от МОСВ.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.