0

Х оландия е съобщила на министрите на отбраната от НАТО, които заседават от сряда в Брюксел, за кибер нападението срещу офисите в Хага на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

Холандия е съобщила на министрите на отбраната от НАТО, които заседават от сряда в Брюксел, за кибер нападението срещу офисите в Хага на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

Нападението е извършено от ГРУ - руското военно разузнаване, се посочва в изявление по този повод на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Отбелязва се, че нападението е било обезвредено с усилията на холандските и британските служби. Великобритания е установила отговорността на ГРУ за други подобни нападения по света, засегнали много граждани и причинили много щети.


Страните от НАТО са съпричастни с решението на холандската и британската страна да посочат като виновник Русия за ярките опити за подкопаване на международния ред и международните институции. Русия трябва да престане с това поведение, включително с употребата на сила срещу съседи, с опитите за влияние над изборни процеси, с разпространението на дезинформация, добавя Столтенберг.

На пресконференция в Хага министърката на отбраната Анк Бейлевелд призова Русия да прекрати кибердейностите си, целящи да подкопават западните демокрации. Според нея кибератаките са били извършени през април от руското разузнаване ГРУ. Освен срещу ОЗХО са организирани и кибератаки срещу разследването на свалянето на пътническия самолет на "Малейжа еърлайнс" през 2014 г., които също са осуетени.
Четирима служители на руското разузнаване бяха прогонени незабавно от Холандия, добави министърката. "Ние знаехме за интереса на руските разузнавателни служби към това разследване и взехме съответни мерки", подчерта тя, уверявайки, че "запазваме висока степен на бдителност".
Лаптоп, принадлежащ на един от четиримата служители, е бил свързан с Бразилия, Швейцария и Малайзия. Съдържащи се в него данни са се отнасяли до разследването на катастрофата на полет МН17 на Малейжа еърлайнс, който беше свален от ракета над Източна Украйна, подчерта министърката на отбраната, цитирана от Франс прес.