Съмнения дали мандатът е връчен легитимно
2

Съмнения дали мандатът е връчен легитимно

Само няколко дни след като стана ясно, че Пламен Николов от ИТН е кандидатът за премиер и президентът Румен Радев му връчи мандата за съставяне на кабинет, се поводиха съмнения дали това е станало легитимно. Повод пък се оказа материал на юриста и бивш депутат във ВНС Николай Близнаков, който след това бе препечатан във фейсбук от Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме", който очевидно е съгласен с неговата теза.

В поста си юристът Николай Близнаков пише, че връчването на мандата на 30 юли е било противоконституционно, нелегитимно и нищожно. По думите му то трябва да бъде извършено отново, но при спазване на Конституцията и другите норми, защото Слави Трифонов няма право да предлага кандидат за премиер.

За да се аргументира Близнаков посочва,че според Конституцията мандатът се връчва на лице, посочено от най-голямата парламентарна група. Изтъква, че Слави Трифонов не може да предлага кандидат за премиер. За целта е било нужно изрично решение на парламентарната група.

"Посочен ли е Пламен Николов от Парламентарната група на ИТН ? Изглежда, че отговорът е: „НЕ“.", пише той и добавя следното: "Няма данни Парламентарната група ИТН да е гласувала г-н Николов да получи мандат за съставяне на правителство, представители на ИТН не знаят за такова гласуване".

"Може би все пак партията-победител да има право и да е определила кандидата по съответния ред? Ако го е направил г-н Трифонов с най-близките си хора (т.нар.Изпълнително бюро), това би бил нищожен акт, тъй като ще е в нарушение Устава на партията (а Уставът е законно призната „конституция“ на всяка партия). Съгласно Устава, Националният съвет „утвърждава кандидатите за публични и изборни длъжности по предложение на общинските събрания“ – а НС на ИТН също не е бил свикван тези дни (в НС членуват над 100 човека). Но, както посочихме по-горе, дори и легитимно решение на ПП ИТН не е достатъчно, ако няма решение на парламентарната група. Изводът е ясен – мандатът е връчен неправомерно. Тук, очевидно, има пропуск и на Президента Радев и неговата администрация.", казва още той.

Така според него мандатът трябва да бъде връчен отново.

Наред с това Близнаков коментира и участието на Пламен Николов в Панорама в петък. Според него на Николов му липсва му липсва основното за премиер – политическото лидерство и визионерство, политическия, а дори и просто обществен опит, а дори и поне общата политическа култура. 

Той критикува Пламен Николов и за изказването му относно договора ни със Северна Македония, в което той обърка името на договора. "Ясно е, че не може политик да не знае кои са страните по Преспанския договор в разгара на кризата и обществения интерес към Македония. По-смущаващото е липсата на какъвто и да било опит в защита на обществени каузи, на принципи, на позиции. Смешен бе опитът му за измъкване, сравнявайки своите „битки“ с тези на министър Василев...", допълва юристът.

Президентството: Спазена е конституционната процедура при връчване на мандата

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.