0

87-годишна гъркиня е завършила гимназия в град Козани, Северна Гърция, съобщи телевизия Скай, като се позовава на АНА-МПА.

87-годишна гъркиня е завършила гимназия в град Козани, Северна Гърция, съобщи телевизия Скай, като се позовава на АНА-МПА.

Султана Гесиу е завършила вечерната професионална гимназия в Козани, където се обучават хора, които искат да се реализират в различни технически специалности, или да подобрят биографията си за наемане в публичния или частния сектор. 

Гесиу не е от тези обичайни случаи. На 87-годишна възраст тя е от онези ученици, които искат да задоволят едно неосъществено желание от детските и младежките си години, което е пропаднало в годините на Втората световна и на Гражданската война - да завършат средното си образование.

"Днес постигнах това, за което мечтаех", казва със самочувствие Султана, като държи в ръце зрелостното си свидетелство. Тя допълва, че не го е направила от нужда да работи, защото от дълги години е пенсионер.

Тя обяснява, че винаги е мислела, че ако е била ходила на училище, животът и е щял са се развие по различен начин. Султана обяснява, че в селото й е нямало дори прогимназия, пътищата тогава не са били като днешните, а в семейството са били шест деца и е трябвало да работят, за да свържат двата края. Въпреки това

винаги е имала влечение към книгите и е четяла всичко, което е попадало в ръцете й.

Султана днес има 4 деца, 6 внуци и 4 правнуци. Любовта към книгите и старото желание да завърши училище обаче никога не са угасвали у нея.

С насърчението на дъщеря си направила първата крачка и завършила първо вечерната прогимназия в Козани, която завършила на 82-годишна възраст. После решила да завърши това, което е започнала, и се записала и в гимназията.

Султана е завършила гимназията със специалност "помощник медицинска сестра".