Гърците работят по половин година за държавата

Гърците работят по половин година за държавата

Сто осемдесет дни в годината гърците работят за поддържане на държавата и тази тенденция не показва признаци на промяна, сочи доклад на неправителствена организация, цитиран от „Катимерини”.

От написаното е ясно, че 73 дни елините работят за изплащане на косвени данъци, 46 - за преките и 61 - за покриване на социалните си вноски. Всяка година след 2009 г. се добавят средно по три и половина допълнителни дни за всеки гражданин, който работи за държавата.

Освен това общата данъчна тежест (78 млрд. евро за 2019 г.) е почти двойно по-голяма от сумата от 42 милиарда за 2017-та, която домакинствата плащат чрез покриване на основни нужди (жилища, хранене, транспорт, облекло и т.н.). От тях 31,4 млрд. евро са за косвени данъци, 19,7 милиарда са за преките и 26,4 милиарда евро са за социални вноски.

Според зам.-министъра на финансите на Гърция Теодорос Скайлакакис страната има най-ниското ниво на инвестиции и най-високата безработица в Европа, което показва грешна данъчна политика.

От икономическия институт на Molinari пък са изчислили, че „Деня за освобождаване от данъци“ за Гърция е 10 юли или хората работят за държавата повече от половин година. Кипър, Малта и Ирландия остават в челната тройка за поредна година с най-либерални данъчни системи, докато Гърция е на четвърто откъм опашката и е сходен със страните от Централна Европа. За разлика от тях, съседните страни като България и Кипър или държави, които също се намират в спасителни мерки като Португалия и Ирландия, са сред страните с най-малко данъчна тежест, пише „Катимерини”.

За нашата страна „Деня на данъчната свобода” идва доста по-рано, отколкото при южните ни съседи и е 18 май, но пък гърците все още имат по-висок стандарт на живот от нашия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.