Гърция спечели милиард и половина от продажба на визи

Гърция спечели милиард и половина от продажба на визи

Гърция е спечелила над €1,5 млрд. през последните години. Приходите са дошли от нова визова програма на Атина, съобщава в. "Нафтемборики".

През 2012 г. Атина обяви програма "Златна виза". От нея можеха да се възползват чужденци от трети страни. Условието беше да инвестират над €250 000 в закупуването на имот.

Статистиката сочи, че са издадени близо 5000 визи. През първите години от програмата, стартирала през 2012 г., търсенето на такива визи е нараснало от 400 годишно до 50 дневно.

От предимствата на програмата се възползват главно граждани на азиатски страни /преди всичко китайци/, араби и руснаци.

През последните месеци пазарът на недвижими имоти в Гърция показва раздвижване.

Стана ясно, че гръцкото министерство на миграционната политика планира да внесе в парламента поправка на програмата „Златна виза“, която разширява предоставянето на разрешение за местожителство на инвеститори от страни извън ЕС, влагащи средства извън имотния сектор, съобщава гръцкият вестник „Катимерини“.

Поправката предвижда програмата „Златна виза“ да бъде разширена и да включва инвеститори с депозити от най-малко 400 хил. евро в гръцка банка. Програмата предвижда предоставянето на разрешение за пребиваване от пет години, което дава възможност за притежателите му и на техните семейства да отсядат в която и да е страна от ЕС.

Компетентният орган, който ще преценява молбите и ще взема решението за издаване или подновяване на разрешителни за местопребиваване на граждани на трети страни и на техните семейства, ще бъде министерството на миграционната политика.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.