Захариева обяви: Гърция работи за отваряне на още ГКПП-та по границата ни
3

Захариева обяви: Гърция работи за отваряне на още ГКПП-та по границата ни

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева постави днес в Атина въпроса за по-бързото възобновяване работата от страна на Гърция на възможно най-голям брой гранични пунктове на общата ни граница, където към момента заради въведените гръцки мерки срещу коронавируса на практика напълно работи само ГКПП „Кулата-Промахон“, съобщиха от МВнР.

Захариева е на посещение в Атина по повод 140-ата годишнина от установяването на двустранни дипломатически отношения. Тя обсъди въпроса за работата на ГКПП на срещите си с външния министър Никос Дендиас и с премиера Кирякос Мицотакис.

„Говорихме и как да облекчим движението между двете държави в условията на коронавируса. Благодаря на министър-председателя Мицотакис, че пое ангажимент да обсъди с гръцкия екип от експерти и да се възстанови преминаването през поне един още ГКПП“, заяви Екатерина Захариева след разговорите с Мицотакис и Дендиас. Тя подчерта, че не е възможно само един граничен пункт в момента да обслужва целия поток от пътници към Гърция през общата ни граница и това силно затруднява гражданите.

„Мога да ви уверя, че лично премиерът е поел ангажимент да се занимае с въпроса и скоро ще има резултат, защото той разбра, че това е важно не само за двата народа, но и за комуникациите в Европейския съюз. Пандемията ни постави в доста трудно положение на много нива. Учените носят тежка отговорност, а ние се движим в техните рамки“, потвърди и гръцкият външен министър Никос Дендиас. „Искам да ви поздравя колко добре се справяте с коронавируса. Всички имаме проблеми, но като цяло страните се справят много добре“, каза още Дендиас. Захариева увери, че България е сигурна и безопасна дестинация за гръцките туристи и ги покани да посетят страната ни.

По време на срещата с Дендиас външният ни министър засегна и темата за по-бързото изграждане от гръцка страна на граничния пункт „Рудозем-Ксанти“. Той ще подобри не само трафика, но и ще допринесе за икономическото развитие на регионите от българска и от гръцка страна.

Двамата външни министри обсъдиха целия спектър на двустранните отношения в рамките на стратегическото партньорство, включително строителството на газовия интерконектор, и ги определиха като отлични. Договорено бе икономически екипи да работят заедно за привличане на високотехнологични инвестиции в региона, и по-специално в автомобилостроенето.

„Важен урок, който трябва да научим от кризата с коронавируса, е колко взаимосвързани сме всички ние и че трябва заедно да работим за преодоляване на последиците. Няма как една държава сама да се справи с последиците от кризата от коронавируса в икономиката“, заяви Екатерина Захариева.

Гърция е сред най-важните търговски партньори на България. През 2019 г. двустранният стокообмен с Гърция възлиза на 3,5 млрд. евро, като бележи 8,3% ръст. Износът ни към Гърция се е увеличил с 6,5% и е в размер на 2 млрд. евро. Вносът се е увеличил с 10,7% и е в размер на 1,5 млрд. евро. Салдото е положително (461 млн. евро).

Двамата министри приветстваха постигнатото решение от Европейския съвет по общия бюджет и спасителния план за излизане от кризата, като бе изтъкнато значението на бързото подготвяне на национални програми за прилагането му.

В дневния ред на разговорите бяха и европейската интеграция на Западните Балкани и ситуацията в Източното Средиземноморие. Екатерина Захариева и Никос Дендиас потвърдиха общата позиция на подкрепа на европейските стремежи на 6-те страни от региона, защото това е от значение за сигурността на целия ЕС. В същото време по пътя към ЕС е важно прилагането на реформите и спазването на принципите на добросъседство.

По повод ескалацията на напрежението в Източното Средиземноморие Екатерина Захариева заяви българската подкрепа за Гърция и Кипър и потвърди позицията на страната ни, че суверените права на всички държави в ЕС трябва да бъдат спазвани в пълно съответствие с международното право. Тя изрази надежда за деескалация на напрежението между Турция и Гърция, като призова спорните въпроси да се решават в добросъседски дух и добра воля, а не чрез едностранни действия.

Външните министри на България и Гърция изразиха дълбоко съжаление от промяната на статута на църквата „Света София“ в Истанбул. Според българската страна „Света София“ свидетелства за диалога на различните култури и религии и трябва да бъде съхранена като част от световното историческо наследство на ЮНЕСКО.

Гърция е първата страна, която външният ни министър посещава след възобновяването на физическите дипломатически контакти след първия етап на кризата с коронавируса. Екатерина Захариева потвърди стратегическото партньорство между двете държави и по време на срещата си с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.