Гърция пуска летните намаления в магазините от понеделник

Гърция пуска летните намаления в магазините от понеделник

Летните намаления в Гърция тази година започват на 13 юли, понеделник, съобщи търговската камара в Комотини. Търговците на юг от границата ни се надяват традиционните намаления, които достигат до 60 процента от цената на стоките да привлекат туристи от България и да поправят част от щетите, нанесени от стагнацията в търговията по време на локдауна заради коронавируса.

Намаленията в Гърция не са това, което са намаленията в България, а са данъчно и счетоводно следен процес, който е регулиран в гръцкото законодателство от закон 4177/2013 година. Съгласно чл. 15 от този закон тази година летните намаления ще започнат в понеделник, 13 юли, и ще приключат в понеделник, 31 август. За да няма търговски измами законодателят изисква от търговците изрично да посочват старата и новата цена на стоката, като това подлежи на контрол. В случай на проверка продавачите на трябва да могат да докажат, че старата продажна цена, посочена на табелата, отговаря на реалността. Изисква се да бъде посочена стара, нова цена и процента намаление. 

Ако в един магазин има стоки, намалени с различни проценти, на витрината не може да бъде сложен само най-високият - трябва да са изброени всички предложени проценти намаления, например 10, 15, 40 или 50.

Според член 21 от Закон 4177/2013, тези, които нарушават разпоредбите за търговски намаления, се глобяват със сума, равна на 0,5% от годишния оборот и не по-малко от пет хиляди (5000) евро. В случай че за същото нарушение се наложи за втори път глоба в рамките на пет (5) години, глобата се увеличава до 3% от годишния оборот на конкретната компания.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.