Гърция пуши все по-малко

Гърция пуши все по-малко

Голям спад на дела на пушачите в Гърция през последните 10 години отчитат официалните статистически данни, като особено във възрастовата група от 16 до 24 години намалението е над 50 процента, съобщава телевизионният канал АНТ1.

През септември 2019 г. ежедневни пушачи са били 24,9 процента от пълнолетните гърци (т.е. консумират поне една цигара средно на ден), а 3,7 процента са били инцидентни пушачи (с под 7 цигари на седмица). Данните от 2009 г. насам показват, че броят на ежедневните пушачи е спаднал с 24,5 процента, а на инцидентните - с 38,3 процента.

Още по-впечатляващ е спадът в броя на пушачите във възрастовата група 16 - 24 години, където е отчетено намаляване от 52,4 процента.

Председателят на експертната комисия по въпросите на пушенето на гръцкото министерство на здравеопазването и директор на института по обществено здраве на Американския колеж в Гърция проф. Панайотис Бехракис каза, че резултатите "потвърждават последните проучвания на института за обществено здраве, които констатират значително намаляване на пушенето в Гърция. Също така те отговарят на съответните европейски доклади, но пораждат въпроси по отношение на източниците на Световната здравна организация (СЗО), в скорошен доклад на която Гърция е представена като страна с процент на пушачите над 42 процента".

Според министерството на здравеопазването, ако темпът на намаляване на пушенето се запази, Гърция е сред страните от ЕС, които действително имат амбицията да постигнат целта за намаляване на дела на пушачите под 5 процента до 2040 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.