Гръцкото правителство разработва четвърти пакет за спасяване на икономиката, който ще бъде финансиран от Корпоритавния пакт за развитие (ЕСПА), пише „Катимерини”. Изданието добавя, че същевременно се разработва отделен пакет за туризъм и транспорт, при който се предвижда намалено ДДС и други плащания към фиска. В него се лансира и идеята за безплатни ваучери за туристите в Европа, повишаващи тяхната ликвидност.

Всички министерства ще представят своите предложения, като няколко от тях вече са готови с тях. По последни данни засегнатите от кризата с корона вируса фирми в Гърция вече надхвърлят 440 000. Очаква се в близките дни парламентът

 

да одобри резервен бюджет от 4 млрд. евро за финансирането на антикризисните

 

мерки, а също така ще се коригират ключови цели на изпълнението на фискалната програма, свързани с излишъка. Подпомагането на туризма и облекчаването на данъчната тежест върху бизнеса могат също да бъдат включени в допълнителния бюджет.

Според държавни финансови експерти, по-голямата част от банковия пакет по практически причини ще бъде използван към края на кризата, за да се рестартира икономиката. По-специално, средствата ще бъдат насочени към бизнеса чрез ЕСПА, както в малки, така и в големи компании. В неделя правителството обяви пакет от мерки за 2 млрд. евро за 1,4 млн. работници, служители и на свободна практика.

Планираните мерки за бизнеса включват

 

намалени данъчни ставки на бизнеса през 2020 г. от 24% на 20%.

 

Намаляване на вноските за осигуровки за тази година, както за бизнеса, така и за служителите. Вече е гласувано намаление на вноските с 0,9%, което се изразява в намаление с 2,21% на разходите за неплатени заплати. Мярката засяга около 1,5 млн. души на пълен работен ден. Счита се, че намалението ще струва на бюджета от около 1 млрд. евро. Намаляване на авансово внасяните данъци, което сега е 100%.

Атина има амбицията да издейства от фондовете на ЕС да подкрепи свързаността на страната. Това може да се постигне чрез намаляване на разходите за транспорт и след това чрез намаляване на разходите за живот. „Катимерини” прогнозира, че на срещата на министрите на туризма от Общността, която трябва да се проведе до края на март, ще бъде обсъдено осигуряването на ликвидност за пътуващите. Например за всеки пътник трябва да се даде ваучер от, например, 300 евро, с пари от европейски фондове. От своя страна хотелиерите планират нови летни пакети, насочени към привличане на по-млади поколения туристи, тъй като през 2020-та

 

се очаква спад на броя на пенсионерите,

 

пътуващи в чужбина, се свива тази година.

Мерките за стимулиране на транспорта и туризма предвиждат още намаляване на транспортните такси и на ДДС за въздушния транспорт. Понижаване на ДДС на местата за настаняване до 6%. Намаляване на туристическата такса за втората половина на годината от ,050 до 4 евро в зависимост от категорията на хотела. Намаляване на авансовото данъчно облагане до 50%.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Коста удължава спирането на круизите си до 30 май

Коста крочере, италианската круизна компания, собственост на световния лидер в сектора Карнивал, обяви днес, че удължава до 30 май спирането на круизите в света заради епидемията от коронавирус, предаде Франс прес.

Национален парк „Цетрален Балкан“ с мобилно офлайн приложение

Приключиха дейностите по разработване на мобилното приложение „Пътеводител за Централен Балкан“ с информация за туристически маршрути, посетителски обекти и прилежащи видове и местообитания в парка, съобщиха от дирекцията на националния парк.

Обсъждат кредитна линия за туроператорите, за да възстановяват суми

Кредитна линия да бъде предоставена на туроператорите с дълъг гратисен период, за да възстановяват сумите на клиентите си. Това е една от мерките, които управляващите обсъждат за подпомагане на сектора, съобщи туристическият министър Николина Ангелкова в сутришния блок на Нова телевизия.