0

П ристигането на първите шест от общо 24 изтребителя Рафал, които Гърция купува от Франция, е сред най-коментираните теми в гръцките вестници днес.

Пристигането на първите шест от общо 24 изтребителя Рафал, които Гърция купува от Франция, е сред най-коментираните теми в гръцките вестници днес.

Изтребителите ще излетят от Франция по-късно днес, като се очаква да кацнат в Гърция около 12:30 ч.
Договорът за покупка на 18 летателни машини - шест нови и дванадесет използвани, беше подписан преди една година и е на стойност 2,32 милиарда евро. По-късно беше договорено закупуването на още шест нови изтребителя. Гърция има споразумение с Франция и за закупуването на фрегати Белхара. Тече процедура и за избора на нови корвети за военноморските сили, където френските имат голям шанс да спечелят, отбелязва в."Етнос".


Изданието коментира, че "със серия от действия Атина отговаря на зачестилите турски провокации - както с провокативни изказвания, така и полетите на турски дронове в Егейско море".
При пристигането си днес френските изтребители ще прелетят над Акропола, което има силно символно значение, коментира изданието. На церемонията по приемане на самолетите ще присъства премиерът Кириакос Мицотакис. Вчера той качи в социалния си профил видео с изтребителите и написа "идват".
Вестник "Катимерини" отбелязва, че френските изтребители са свръхмодерни, а каската на пилота прихваща цели само с насочването на главата на управляващия летателния апарат в посоката им.
През 2021 г. годишният бюджет за отбрана в Гърция е достигнал 5,5 милиарда, което е увеличение от 41 на сто спрямо 2020 г., пише още изданието. Правителството на Кириакос Мицотакис твърди, че инвестициите във военна техника са необходими, отбелязва "Катимерини", като допълва, че "сближаването между Гърция и Франция изнервя Анкара".