Гълъб Донев: Правителството ще отпусне средства на пострадалите от пожарите (ОБНОВЕНА)

Гълъб Донев: Правителството ще отпусне средства на пострадалите от пожарите (ОБНОВЕНА)

Янев: Може да се наложи да искаме помощ от друга държава за пожарите

"Правителството ще подпомогне гражданите, чиито домове и имущество са пострадали от пожарите през последните дни", съобщи социалният министър Гълъб Донев по време на парламентарния блиц контрол.

Той припомни, че всички потърпевши имат право на еднократна помощ от 375 лв., с които да покрият жизненоважните си потребности. 

"Следващата седмица ще се вземе решение от правителството за насочване на допълнителни средства от държавния бюджет към общините. Социалните служби имат готовност да окажат подкрепа на хората, за да получат те помощите. Ще приемем съответното решение за трансфер на средства за покриване на щетите на имотите на българските граждани", подчерта социалният министър.

"По 540 лв. имат право да получат семействата на двамата горски служители, които загубиха животите си в пламъците край санданското село Петрово", съобщи Донев. По думите му тази помощ може да бъде получена от съпругите, родителите или децата им, като непълнолетните деца могат да получават и социална пенсия.

Междувременно премиерът Стефан Янев пък заяви, че може да се наложи да искаме помощ от друга държава, ако нещата се обърнат. Той отговори на въпрос от депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев за поръчка или процес по осигуряване на хеликоптери и самолети за пожарогасене. Янев уточни, че само един хеликоптер от състава на Военновъздушните сили има възможност да участва в гасенето на огъня и поясни, че до 10 дни вертолетите могат да станат три, но не повече. Затова ще бъде преценено спрямо ситуацията дали искането на помощ по въздух от друга страна се налага.  Служебното правителство направи първата крачка, но тя е половин крачка. В Плана за възстановяване заложихме проект за медицински хеликоптери. По-широкият кръг на темата хеликоптери - при дискутирането на този проект стигнахме до там да има цяла агенция, да има и хеликоптери за гасене на пожари, обясни премиерът.
Нашият срок на действие не стига за такъв проект и затова се ограничихме до медицинските. Капацитетът ни е три хеликоптера, поясни още Янев.

Янев в НС: Беше издадена заповед да се включи в енергийната система "Марица Изток" 2

Гълъб Донев пък коментира какви  мерки предприема държавата в помощ на бизнеса при пандемията. "При затворен бизнес заради пандемията държавата ще плаща 75% от осигурителния доход и осигурителните вноски на работника и самоосигуряващите се лица", обясни Донев. В актуализацията на бюджета, който е внесен за разглеждане в НС са заложени пари за тази мярка, които ще стигнат до края на годината. По друга мярка по схемата "60/40" пък има 161,6 млн. лв., които ще стигнат за юни и юли. А после се заложени и нови пари, които са разписани в актуализацията на бюджета.

През тези два месеца парите се дават по нова схема. Държавата плаща 60% от заплатата и дължимите осигуровки за работници, но само за фирми със спад на приходите над 40%. Досега те трябваше да доказват намален оборот от 20%. Има и втори праг - за компании с намален оборот между 30 и 40%. За тях държавата ще плаща заплатата на 50%, а другата половина ще се покрива от работодателите. Този нов дизайн на мярката бе въведен, за да може да не се спира помощта за бизнеса.

В актуализацията на бюджета, която подготви служебното правителство, са предвидени 400 млн. лв. разходи за подпомагане на бизнеса и програмите за заетост.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.