0

В сички овощни видове е желателно да бъдат подхранени с амониева селитра.
При необходимост второто зимно пръскане на овощните видове се извършва в началото на март, преди разпукване на пъпките. Започва обработката на почвата в междуредовите и вътрередовите ивици, като последните се третират с подходящ хербицид.

Всички овощни видове е желателно да бъдат подхранени с амониева селитра.
При необходимост второто зимно пръскане на овощните видове се извършва в началото на март, преди разпукване на пъпките. Започва обработката на почвата в междуредовите и вътрередовите ивици, като последните се третират с подходящ хербицид.

 Осигуряват се и пчелни семейства за опрашване на градините. Преди началото на активната кампания се проверява растително-защитната техника.
Ягоди
През месеца трябва да се премахнат сухите листа от ягодовите лехи. За да се предотврати разпространението на болести, те се събират и изгарят. Ягодите се подхранват с около 25-30 г на кв. м амониева селитра. Извършва се резитба на касиса и резитба на малините, като при малините дължината на плододаващите стъбла се съкращават с една пета.


Пръскане
Наред с пръскането от значение за правилното развитие на овошките е азотното подхранване. С торенето се поддържа почвеното плодородие и се осигуряват добър растеж и качествени добиви. Нуждите на овощните култури от хранителни вещества се изменят в зависимост от възрастта им. Най-голяма нужда от хранителни вещества имат възрастните овощни дървета. За внасяне на торовете в овощните насаждения се използват машини за повърхностно и за дълбоко торене с минерални торове.
Основни болести по овошките:
Струпясване
Най-опасната болест е струпясване, причинителят презимува в окапалите листа. Това е гъбно заболяване, което се проявява силно при топла и влажна пролет и се развива напролет от напъпването до листопада наесен. Най-често по горната страна на листата се появяват точковидни до средно големи, закръглени до неправилни кафяви петна. Силно напетнените листа засъхват и окапват. По цветните части и младите завръзи и плодовете се образуват неправилно закръглени петна. Нападнатите плодове се напукват и се деформират. Инкубационният период е най-малко 8 дни.
Борба: пръскане на окапалите листа през есента с 5% разтвор на карбамид или 10% разтвор на амониев сулфат.
а) фаза “миши уши” – “Шампион” (0,03%) – 1-5 април;
б) фаза “цветен бутон” – 0,02% – 10-15 април;
в) фаза “цъфтеж” – “Силит” (0,1%) – 25-30 април;
г) фаза “опадване на венчелистчетата” – “Топсин М” (0,1%) – 5-10 май;
д) фаза “начало на плодообразуване” – “Анвил” (0,06%) – 15-25 май;
е) фаза “начало на наедряване на плодовете” – “Топсин М” (0,1%) – 28 май – 3 юни;
ж) след 10-15 дни – “Систан” (0,04%)– 14-18 юни;
з) 14-20 VII – “Пероцин” (0,3%/) 5-12 август – “Рубиган” (0,06%) 15-25 август – “Топсин М” (0,1%).
Брашнеста мана (брашнянка)
Гъбна болест, причинителите на която презимуват под формата на мицел между люспите на пъпките. Болестта се развива през пролетта и обхваща листа, цветни пъпки, цветове и леторасти, които се покриват с бял брашнест налеп. Нападнатите органи са деформирани, нагърчени, листата дребни, завити към долната повърхност, а леторастите се изкривяват и изсъхват. Развитието на болестта се благоприятства от умереното топло и влажно време. Инкубационният период е най-малко 4 дни.
Борба: изрязване и изгаряне на силно нападнатите части. Пръскане:
а) фаза “преди разпукване на пъпките” – “Анвил” (0,06%) – 1-20 март;
б) фаза “миши уши” – “Шампион” (0,3%) – 1-5 април;
в) фаза “начало на плодообразуване” – “Систан” (0,04%) – 15-25 май;
г) 10-15 юни – “Топаз” (0,1%);
д) 5-12 август – “Рубиган” (0,06%);
е) 15-25 август – “Топсин М” (0,1%).
Загиване на завръзите
Болестта причинява безплодие на дърветата. Презимува чрез окапалите мумифицирани плодове (завръзи). Първичните заразявания са по листата. По нарастващите листа се образуват кафяви петна, които започват от средата на петурата, преминават по нерватурата и обхващат целия лист. От листните дръжки гниенето преминава към леторастите. По горната страна на листата се появява син плесенов налеп, който издава приятна бадемова миризма. От листата заразата попада върху близалцата. След прецъфтяване повредените завръзи мумифицират, стават кафяви заедно с 1-2 листа. Мумифицираните плодове окапват.
Борба: Събиране и заравяне на окапалите, мумифицирани плодове. Пръскане на дърветата напролет:
– първо пръскане: преди обособяване на цветните бутони – “Бордолезов разтвор” (1%);
– второ пръскане: при показване боята на цветовете и начален цъфтеж – “Фундазол” (0,1%);
трето пръскане: при масов цъфтеж – “Топсин М” (0,1%).