0

В сички, които са си посадили един или друг вид туя в двора си са се сблъсквали с неприятната гледка от покафенели клончета, обхванали малки или големи участъци, а понякога и целите растения.

Всички, които са си посадили един или друг вид туя в двора си са се сблъсквали с неприятната гледка от покафенели клончета, обхванали малки или големи участъци, а понякога и целите растения.

Често просто изкореняваме старото растение и посаждаме ново на негово място, без да се замисляме, какво причинява това изсъхване и кое погубва туите. Въпреки, че са относително устойчиви на болестотволрни поражения и нападения от вредители, те са податливи на различни заболявания, които могат да бъдат вредни за дървото, ако то не се лекува. Ето и най-честите заболявания по тези красиви растения.

Антракноза
Антракнозата е гъбична болест, която води до появата на кухо дърво. При антракноза гъбата се намира в латентно състояние през цялата зима. Спори на гъбичките се пренасят върху дървото по време на ветровити, дъждовни периоди през пролетта, когато те заразяват новорастящите клонки и листа. По заразените туи се развиват малки, затъмнени области на техните игли. Развитието на заболяването води до пълно покафеняване. Силно заразените дървета се обезлистват, рязко намалява растежа им и започва загниване около стволовете им. Антракнозата може да се предотврати в ранен стадий, чрез третиране на заразените дървета с медно и хлороталонил базирани фунгицидни разтвори, които са ефективни при лечение на това заболяване.

Фитофтора – кореново гниене
Фитофтора е гъбична болест в почвата. Това заболяване може да оцелее в продължение на няколко години в земята без приемник. Заболяването е особено активно по време на дълги периоди на топло, влажно време в комбинация с наситени почви. Фитофтора инфектира туята чрез кореновата система. Заразените корени стават крехки и обезцветени. Увреждането на кореновата система води до нежелани симптоми, които включват изсъхването на клони, спиране на растежа, пожълтяване на игли и силно обезлистване. Това заболяване не може да се лекува с фунгицидни разтвори. Въпреки това комбинация от химическа обработка срещу гъбични заболявания и добра резитба може да помогне за контрол на заболяването.

Гангрена
Гангрената е слаба гъбична болест, която влиза в дърветата през рани по кората и зони на подрязване. Това гъбично заболяване заразява дървото по време на продължителни сухи периоди, като води до вдлъбнати зачервени области и загнивания. Гъбичните загнивания намаляват количеството на хранителните вещества и вода, преминаващи през дървото, което води до намален растеж, изсъхване и смърт на заразените райони. Фунгицидните терапии са неефективни за лечение на гангрена. Въпреки това, можете лесно да предотвратите болестта, като се поддържа редовен график за напояване на растенията.

Разбира се туята може да изсъхне и без да е била поразена от болести и неприятели. Най-често това се случва, когато ние съзнателно или не, не полагаме достатъчно грижи за тези дървета, като пропускаме да ги поливаме и наторяваме. Профилактичното третиране срещу вредители, също е важно, за да се радваме дълго време на нашите красиви туи в градината.