Гъбички нападат лавандулата
3

Сбитите почви са предпоставка за заболявания

Гъбички нападат лавандулата

Изберете фунгицид след диагноза

По-важни болести при лавандулата са:


Листни петна (Septoria lavandulae Desm.) - по листата се образуват закръглени петна с червеникав пръстен. По време на масов цъфтеж повредите достигат до цветоносните стъбла и често цветът изсъхва. Пикът на развитие на заболяването е през  август и септември, като нови заразявания не се регистрират през октомври.
Симптомите по скелетните разклонения предхождат с един месец тези по листата. Най-силно проявите по разклоненията се наблюдават през  юли и август. Наблюденията сочат, че патогенът се запазва в окапалите листа или по заразените скелетни разклонения. Сортовата чувствителност се констатира през септември. Висока чувствителност към патогена проявява сорт Севтополис, а по-слаба  Хебър и Юбилейна. Дружба и Хемус заемат междинно положение.
Фомоза
Фомоза (Phoma lavandulae Cabot) - среща се основно в стари насаждения с влошена агротехника. Причинителят зимува в засегнатите части и в растителните остатъци. Причинява пожълтяване и изсъхване на стъблата, като понякога се наблюдава секторно отмиране в туфите, а при посилно нападение те загиват напълно. Засегнатите стъбла впоследствие стават сивокафяви, с точковидни пикнидии по тях.
Подобни повреди предизвиква и друг вид патогенна гъба - Фомопсис (Phomopsis lavandulae), която често се среща съвместно с първия вид
Кореновото гниене
През последните няколко години кореновото гниене и изсъхване на лавандулата се явява като сериозен проблем в нашата страна, особено при разсадопроизводството. В началото на вегетацията се наблюдава забавен растеж, жълтеене на листата, а в последствие увяхване и изсъхване. При болните растения се откриват некротични промени по кореновата шийка и корените. Кората се оводнява, лесно се обелва и отдолу често личат раковини. Наблюдава се промяна в оцветяването на дървесината, като при млади растения и нови инфекции се появява тъмно оранжево-червено оцветяване, а при по-стари растения и инфекции, цветът е тъмнокафяв. Листата на заразените растения жълтеят и некротират. При оформените лавандулови храсти се наблюдава „секторно изсъхване“, на 1/3 до 1/2 от храста. При тези растения при микроскопиране се откриват структури на гъби от род Phytophthora. Най-масово заболяването се развива през юни-септември. Тежките, сбити, с високо pH и преовлажнени почви благоприятстват развитието на заболяването.

Борба с плевелите

Системно се води борба с плевелите, болестите и неприятелите при лавандулата. При младите насаждения рано напролет, преди началото на вегетацията на културата, след извършена обработка на почвата срещу едногодишни житни и някои двусемеделни видове, се използват: Девринол 4 Ф – в доза 300 г/дка; Мерлин 750 В – в доза 5-6 г/дка; Рафи 800 ВГ – в доза 20-25 г/дка.
При цветодаващи насаждения срещу едногодишни житни плевели, в това число и балур във фаза 2-ри – 3-ти лист и височина 20 см, се използват: Талант Супер – 150 -250 см3/дка; Девринол 4Ф - 400 г/дка, внася се както в младите насаждения; Дуал 500 ЕК- 400 г/дка; Мерлин 750 ВГ – 5-6 г/дка; Набу-екстра -300 – 400 см3/дка; Фузилидя-супер- 150-250 см3/дка.
Обикновено борбата с плевелите в лавандуловите насаждения е комбинирана – механична и химична.

Изгаряйте болните растения

Биологичните особености на патогените, причинители на болестите, дават основание да се препоръчат превантивни мерки за контрол:
Използване на здрав посадъчен материал;
Резитба и изгаряне на болните разклонения;
Дълбоко заораване на опадалите листа през есента;
Поливки с вода, която не преминава през стари насаждения;
Изкореняване на загиналите растения;
Пространствена изолация;
Местата на отстранените туфи, както и съседните още здрави растения, могат да бъдат третирани с подходящи фунгицидни средства под формата на поливка;
Изборът на фунгицид или на комбинация от фунгициди, трябва да се направи след актуално диагностициране на проблема.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.