0

Т рима папски швейцарски гвардейци, които отказали да се ваксинират срещу КОВИД-19 съгласно с разпореждането на Светия престол, доброволно са напуснали частта, за да се върнат в Швейцария, е казал източник от швейцарската гвардия, цитиран от Асошиейтед прес.

Трима папски швейцарски гвардейци, които отказали да се ваксинират срещу КОВИД-19 съгласно с разпореждането на Светия престол, доброволно са напуснали частта, за да се върнат в Швейцария, е казал източник от швейцарската гвардия, цитиран от Асошиейтед прес.

Лейтенант Урс Брайтенмозер е съобщил, че от всички швейцарски гвардейци било поискано да се ваксинират, "за да предпазят здравето си и това на другите, с които влизат в контакт като част от своята служба".
"Трима членове на стражата избраха да не се съобразят с това искане и доброволно напуснаха частта", е казал Брайтенмозер в изявление.


Трима други гвардейци временно са отстранени от служба, докато чакат да бъдат ваксинирани.
Основната задача на швейцарските гвардейци е да охраняват папата. Те присъстват на папските церемонии и стоят на различните входове на Ватикана. По време на пандемията те носят защитни хирургически маски.
Папа Франциск, който се ваксинира срещу КОВИД-19, многократно е подчертавал алтруистичната и здравна стойност на ваксинацията по време на пандемията.
Брайтенмозер е отбелязал, че миналия месец ръководителят на понтификалната комисия на Ватикана е издал разпореждане, според което всички, които влизат в папската държава, трябва да бъдат ваксинирани или да разполагат със скорошен отрицателен тест за КОВИД-19. Това се отнася и до туристите, които искат да видят съкровищата на Ватикана.