Гуверньорът на БНБ: Кризата ни отдалечава от Еврозоната

Гуверньорът на БНБ: Кризата ни отдалечава от Еврозоната

Няма да има рискови движения по лихвите

Кризата, която започва в момента, ни отдалечава от еврото, тъй като не са реалистични сроковете за реализиране на първата стъпка, а именно – присъединяването ни към Банковия съюз и участие във Валутния механизъм. Това каза управителят на Българска народна банка (БНБ) Димитър Радев в ефира на Нова телевизия.

„Ако продължим по начина, по който работихме досега, ако политиците и институциите продължат да действат независимо от много трудната и сложна среда, в която се намираме, едно отлагане за 2021 г. няма да бъде фатално”, смята Радев.

Фактът, че нямаме кредитор на последна истанция, каквато е Централната европейска банка, ни поставя в различна позиция спрямо страните в Еврозоната. "Ограничава откъм мерките, които можем да предприемем”, коментира гуверньорът на БНБ.

Според него това може да се усети по-силно не само по време на кризата, но и след нея, когато последствията трябва да бъдат преодолявани. „Цената за хората и за бизнеса ще бъде по-висока”, обясни Радев. По думите му трябва да се изчака да започне един нов цикъл, който може да продължи повече от десетилетие. Още един цикъл, траещ 10 години, няма да се отрази добре, тъй като в него отново ще трябва да се възстановява икономиката, а доходите ще са ниски. Радев прогнозира, че към момента не очаква да има рискови движения по лихвите в краткосрочен план.

„Свидетели сме на безпрецедента здравна криза, която прераства в икономическа – в тази ситуацията по-важни са действията, особено ако говорим за поддържането и използването на критична инфраструктура, каквато е банковият сектор”, коментира още шефът на централната банка. Той увери, че банковият сектор у нас е в много добра кондиция в резултат на правеното през последните години. „Той е готов с хоризонт 3-6 месеца за тази криза”, допълни банкер №1.

Причина за доброто състояние на банките са мащабните проверки, през които те преминаха през последните години, в т.ч. стрес тестове и оценка на качеството на активите на финансовите институции. Целта на стрес тестовете е именно да се оценят устойчивостта на банките при остра икономическа криза. „Икономическите сценарии, които разглеждахме, бяха хипотетични, сега се случват”, каза Радев. Той изтъкна, че ако кризата продължи 3-6 месеца, каквито са прогнозите в момента, никой не може да предвиди как точно ще се развие тя и колко време ще продължи. „Развиваме сценарии непрекъснато на база постъпваща информация, но на този етап е твърде рано да се спекулира с числа”, каза Радев като допълни, че до 3 месеца картината може да стане по-ясна.

Миналата седмица националната банка отдели 9.3 млрд. лв. за борба с коронавируса. Част от тях гарантират безпроблемното функциониране на паричния режим на страната. „Това е свързано с инфраструктурата, платежни системи, налично парично обращение”, каза Радев. Мерките за подкрепа на капитала на банките са напълно изпълнени. Мерките, свързани с ликвидността, са изпълнени на над 60%. В рамките на тази седмица те също трябва да бъдат завършени.

Гуверньорът на БНБ коментира, че търговските банки у нас „се държат изключително адекватно в тази среда” като още преди обявяването на извънредното положение те започнаха да работят индивидуално с клиенти. Тази седмица се очаква да се създаде рамка за работа на банките у нас. В основата на мерките е въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който се отлагат или спират плащания по банкови кредити. „Това е отсрочване по плащания по банкови кредити – необходимо е да има общоевропейски подход по този въпрос”, допълни Радев. Той препоръча на хората с ипотеки да говорят с банките, а тези с депозити да не се притесняват, тъй като парите им са на сигурно място. „Търсим решение, което да е балансирано, тъй като всяко едно решения има цена и не искаме една група да плати цената на решението, което ще облагодетелства друга група”, допълни Радев.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.