Губим реколтата от зелен фасул
3

Ако не плевим

Губим реколтата от зелен фасул

След домати и ориз добивите са най-добри

Плевелите конкурират фасулевите растения по отношение на светлина, водопотребление, хранителни вещества и влошават количеството и качеството на произведената продукция. Установено е, че при оптимално торене с фосфорни и азотни препарати при заплевеляване добивите могат да бъдат редуцирани със 70%, като на всеки 1 кг/дка плевелна биомаса съответства намаление на добива с 0,38 кг/дкa.

За преодоляване на вредното действие на плевелната растителност са разработени интегрирани системи за борба с плевелите, в които освен хербицидите са включени агротехнически и организационни мероприятия за борба. Това са основна и предсеитбена обработка на почвата, механизирани и ръчни окопавания, сеитбообращения, профилактични мерки и др.

Редуване

За да се избегне получаването на резистентност на плевелите към хербицидите, прилагани при фасула, от правени в България опити е установено, че при редуване на фасула с домати става смяна на прилагани хербициди, което повишава тяхната ефективност и възпрепятства получаването на резистентни плевели към тези хербициди. Отглеждането на фасул след ориз улеснява борбата с плевелите и се подобрява почвената структура.

Широки междуредия

За да се проведе най-пълно борбата с различните групи плевели, се препоръчва при фасула да се прилагат интегрирани системи от почвени и листни хербициди. За борба с едногодишните плевели (житни и широколистни) най-подходящи са хербицидите базагран и фузилад в дози 0,2 – 0,25 л/дка, приложени във фаза 2-ри - 3-ти същински лист на фасула.

Препоръчват се системи от хербициди и обработки за борба с плевелите при отглеждане на фасула на по-големи междуредови разстояния.  При използването на почвени и листни хербициди, съчетани с 2 или 3 механизирани окопавания, се получава най-силен ефект срещу плевелите. Велев Б. (1981), Порязов И. и др. (1984), Бахариев Д. и др. (1992) са разработили система от хербициди, която се прилага при отглеждане на фасула на тесни междуредия, при която е възможно да отпаднат напълно ръчните и механизираните окопавания през вегетацията на културата.

Най- опасен е бактерийният пригор

Зеленият фасул се напада от много болести, но най-голямо значение за България имат бактериозите, антракнозата и кореновото гниене. От бактериозите бактерийният пригор (Xanthomonas campestris pv. Phaseoli Smith) е  икономически най-важното заболяване по фасула. Наред с него навсякъде е разпространен и ореоловият пригор (Pseudomonas syringae pv.phaseolicola).

Засетите при неблагоприятни условия за отглежане на фасула семена могат да загинат още в самото начало от т.нар. кореново гниене - загиване на пониците (Pythium ultimum), черно кореново гниене (Thielaviopsis basicola), сухо кореново гниене (Fusarium solani f. Phaseoli), ризоктонийно гниене (Rhizoctonia solani), антракноза (Colletotrichum lindemuthianum) и др. Бактерийният пригор се проявява по всички части на растението. Ако е засято заразено семе, една част от кълновете и пониците изгниват и не поникват, а от друга част израстват растения, чиито котиледони са с воднисти (мазни) с неправилна форма петънца. Някои от семеделите остават слепени, наричат ги "змийски глави". В сухо време заразените котиледони окапват и болестта се ограничава. Но при влажно време или изобилна роса заразата преминава върху листата. По тях се появяват големи тъмнокафяви петна, оградени с лимоненожълт пръстен. Петната са полупрозрачни (мазни). Силно засегнатите листа пригарят и окапват. По стъблата се развиват продълговати тъмнозелени петна, които по-късно стават червено-кафяви. Когато фасулевите растения образуват генеративните си органи, пораженията от пригора  се появяват на междувъзлията, образуващи пръстен, който затруднява по-нататъшното плодообразуване.  Бактерията се предава чрез заразените семена. Тя живее до 6 години, а в семето се запазва до втората година.

 

Растителна защита с медни фунгициди 

Въпреки че няма официално регистрирани продукти за борба с бактериозите по фасула, химическите мерки могат да включват преди всичко медни фунгициди за предпазно пръскане – няколко третирания през 7 дни. Ако има валежи, третирането се прави възможно най-скоро. Първото пръскане  се провежда във фаза несъщински листа, а последното -  преди узряването на бобовете. Могат да се използват някои от фунгицидидите:  Шампион ВП - 0,2%, Фунгуран ОН 50 ВП - 0,3%, Косайд -  0,3%, Купроксат ФЛ – 0,3%, или Дитан М-45 - 0,2%. Бордолезовият разтвор действа депресиращо на растенията, затова не се препоръчва. ПРЗ се използват след консултация с агроном, специалист по растителна защита.

 

 

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.