Гръмналата инсталация за метан в Симеоново работела експериментално

Гръмналата инсталация за метан в Симеоново работела експериментално

Инсталацията за получаване на метан от оборски тор, която гръмна и рани трима души в ямболското село Симеоново е работела експериментално, призна собственикът на цеха Нено  Станев в разговор по телефона.

Пострадалите мъже са се намирали в съседното помещение когато резервоарът с обем от 90 куб м се е разпаднал и намиращата се в него полутечна маса от фекалии, силаж и хранителни останки се е изсипала върху стоманобетонните зидове, като ги е разрушила с огромна сила. Собственикът предполага че причината некачествено изпълнение на реактора, не е имало възпламеняване на добивания газ метан.При рухването на стената по-тежко е пострадал пенсионираният военен Георги Кънев, който е настанен в ОАРИЛ ямболската МБАЛ „Свети Пантелеймон“ със счупена гръдна кост, но без опасност на живота.68 годишният мъж е от близкото село Челник, той е бил на граждански договор. Другите двама мъже , които са с по-леки наранявания на крайниците и главите Илиян и Васил са от Ямбол, те били на трудови договори, по думите на собственика и тримата имали изрядни здравни осигуровки. Следствените действия са в самото начало, все още не са изяснени причините, довели до аварията, работата в цеха е спряна.

Станев обяснява, че реакторът е бил пуснат в действие преди около месец, той бил обслужван от двама души, които карали с фадрома суровината и зареждали реактора. Пострадалите нямали връзка с  тази дейност на фирмата.В момента на инцидента в реактора е имало около 700 куб м тор при максимален капацитет от 1 000 куб м. Обектът е проектиран от ямболска специализирана фирма, самият обект е от е трета категория. Приет е бил тази година януари с приемателна комисия назначена от ДНСК София. Технологията е такава, че не предполага никакъв взрив, налягането на газа, който се съдържа вътре е изключително ниско, твърди 74-годишният Станев, който е съдружник в регистрираното в ТР през далечната 1990 г. събирателното дружество „Невега- Станев и с-ие“.  Инсталацията по думите му е била предвидена като електроцентрала, ползваща възобновяеми енергоизточници, но не работела като  такава.

Инвестиционното намерение за изграждането на инсталацията в стопански двор, собственост на  дружеството  край село Симеоново е било депозирано през 2015 г. в община Тунджа, установи репортерска проверка. Въвеждането в експлоатация станало в началото на 2019 година.В предложението е записано че инсталацията ще работи 8 000 часа годишно и ще оползотворява торта от намираща се в съседство кравеферма със 100 животни.Според регистрацията от РИОСВ – Стара Загора, извършена на 19 януари т.г. инсталацията трябва да преработва годишно 5 000 т от собствена фирма и селскостопанска дейност

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.