Гръмнаха 970 глигана в Кюстендилско
2

Гръмнаха 970 глигана в Кюстендилско

Богат отстрел на дива свиня отчитат от ловно-рибарско дружество „Елен“ в Кюстендил. 970 са гръмнатите гиганти, като с най-добри резултати се е представила дружинката в Бобешино с 67 диви свине. С трофеи пък през ловния сезон са се записали в село Тишаново, които ще бъдат включени в предстоящото изложение в Пловдив.

Към този момент ловните дружинки в региона са 30, като сред най-възрастните е Драган Петров от Друмохар, който на 80 години, коментира председателят на ЛРД „Елен“, Венко Калинчев.

По негови думи по-слабо са се представили ловците в Долна Гращица, където няма типично местообитания, в Жиленци въпреки наличието на диви свине също са със слаб отстрел - едва две животни.

Калинчев допълни, че от изследваните проби на дива свиня в благоевградска лаборатория не са били установени заболели животни от Африканска чума по свените, регистрирани са били 6 с трихинелоза.

„В момента тече организация по лова на чакали. Определените дати са 6-и и 20-и февруари, лова е в извънгорския фонд и ще се наблюдва от горски инспектори. Лов на чакали ще има в дружинки Ръждавица, Драговищица, Шишковци, Коняво, Таваличево.

От 1 февруари до 30 март трябва да се проведат отчетните събрания в дружинките, изборно ще е събранието в Политинци, там ще решават за нов председател на дружинката, след като досегашният Сашо Иванчев почина“, обясни още Калинчев.

Той е категоричен, че през последните години се наблюдава ръст сред дамите, които искат да ловуват редом с мъжете. Те са 30, като най-голям е броят им в село Уши, където дамите са 4. „Даже на последния лов две от жените убиха по едно диво прасе. Те по нищо не отстъпват на мъжете“, обяснява още председателят на ЛРД „Елен“. Той казва, че сдружението е на първо място по успешен лов на дива свиня, като миналата година отстрелът е бил малко над 1000 при удължен срок на ловуването.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.