Гръцкият посланик у нас: Интерконекторът е продължение на терминала за втечнен газ край Александруполис

Гръцкият посланик у нас: Интерконекторът е продължение на терминала за втечнен газ край Александруполис

Интерконекторът е продължение на терминала за втечнен газ край Александруполис и чрез него ще се реализира взаимната връзка между България, Гърция и САЩ. Това става ясно от интервю пред Bloomberg TV Bulgaria на посланика на Република Гърция у нас Н. Пр. Димитриос Хронопулос.

Според дипломата газовият интерконектор с Гърция не би могъл да е конкурент на руските доставки. По думите му не бива да бъркаме въпроса за маршрута на природния газ с конкуренцията. „Тръби има много - трябва да имаме и количествата, за да ги пълним. Ще взимаме енергия от там, където има на разположение. По думите му към края на годината газовият интерконектор с Гърция може да бъде готов. "Интерконекторна връзка между България и Гърция е един стратегически проект. Създаването на газовия интерконектор отговаря на стратегия на ЕС. Става дума за диверсификация на енергийните източници и маршрути на природния газ. Освен двустранната зависимост на този проект в рамките на ЕС се създава един триъгълник на зависимост между Гърция, България и САЩ", казва Н. Пр. Димитриос Хронопулос. "Трябва да приемем построяването на интерконектора, като разширение на плаващия терминал на газификация на втечнен природен газ в Александруполис LNG", добави още гръцкият посланик.

Друга тема от разговора беше свързана с това защо построяването на газопровода IGB се е забавило. "По време на пандемията нещата се забавиха, тъй като персоналът от Гърция не можеше да пътува свободно до България. Друга причина бяха лошите атмосферни условия в България. Няма други проблеми било то икономически или от друго естество, които да пречат за финализирането на проекта", добави Хронопулос.

Гръцкият посланик в България припомни още, че газопроводът се финансира от Брюксел, тъй като е ключов проект за Европейския съюз. „Колкото повече тръби има, толкова по-голяма ще бъде и конкуренцията, което ще доведе и до по-ниски цени“, смята Н. Пр. Димитриос Хронопулос.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.