Гръцки икономист: Спасението на Гърция е струвало на ЕС 600 милиарда евро

Гръцки икономист: Спасението на Гърция е струвало на ЕС 600 милиарда евро

Официалната цена за спасяването на Гърция за ЕС е 278 милиарда евро. 80 милиарда от тях са от Германия. По-голяма част от тях са изчезнали завинаги, твърди пред в. „Билд“ водещият гръцки икономист Георгиос Вамвукас от Атинския университет.

Освен това той дава и различни цифри от официалната европейска статистика - ЕС е похарчил общо повече от 600 милиарда евро или над два пъти повече. Ако трябва да сме честни, в сметката влизат и средствата, които бяха преведени за спасяване на гръцките банки. Но те са част от истината. По същия начин анулираните преди това дългове. Не можете просто да ги зачеркнете от сметката, казва Вамвукас. „През 2009 г. държавният дълг на Гърция беше 298,5 милиарда евро или 125,6 процента от БВП. През 2021 г. гръцкият национален дълг се оценява на 389 милиарда евро или 222,3 процента от БВП. Значи ли, чи всичко било напразно? „Не“, казва Вамвукас. За страната му е било купено време и спестяванията на повечето гърци са защитени.

Икономиката не е преустроена значително. Освен туризма, Гърция няма реален икономически модел. При 13 процента от брутния вътрешен продукт инвестиционната квота е доста под средната за ЕС (21 процента), докато делът на износа е 35 процента (ЕС: 45 процента). Ако икономическата политика не се промени и държавата спре да инвестира в инфраструктура, казва Вамвукас, националният дълг също няма да се промени. Икономическите данни на топ икономиста не са топ: „В периода от 2008 до 2021 г. реалният БВП спадна с 28,8 процента, от 250 милиарда до около 178 милиарда евро в края на тази година.“, казва Вамвукас. "Очевидно е, че националният дълг не е устойчив в условията на отрицателен растеж." Корона кризата удари и Гърция. Но според Вамвукас: „За разлика от повечето страни от ЕС, нарастването на националния дълг не е циклично, т.е. временно. Тук е постоянно." Или както Янис Варуфакис (60), тогавашният финансов министър на радикалното ляво гръцко правителство, каза на германците в интервю за „Билд“ през 2015 г.: „Вашите пари изчезнаха в черна дупка...“

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.