Гръцката салата на морето с БГ домати

Гръцката салата на морето с БГ домати

Гръцката салата на морето това лято да бъде от български зеленчуци. Това е целта на създаваната от правителството съвместно с бизнеса онлайн резервационна система "Преоткрий България", която да насърчи вътрешния туризъм и свързаните с него доставки от родни производители. В брифинга по представянето й в четвъртък участваха министрите Емил Караниколов, Десислава Танева и Николина Ангелкова. Инициативата се отнася не само за Черноморието, а и за цялата страна.

В резервационната система хотели и ресторанти ще може да публикуват безплатно своите оферти. „Целта е да се насърчи българският туризъм, обяви Филип Анастасиу от голяма търговска верига, която е партньор по проекта. - Тя ще стартира заедно с началото и на туристическия сезон тази година. Идеята е да се насърчи вътрешният туризъм в тази ситуация“, обясни още той.

Инициаторите на платформата искат

 

да върнат в ресторантите и хотелите българските храни

 

с още по-добро качество на услугата. Менютата ще се разработват от Българската асоциация на професионалните готвачи.

Георги Гъневски, част от екипа на „Преоткрий България”, съобщи, че много български и международни компании, работещи у нас, участват в тази коалиция в полза на българското общество. „Целта е да направим сигурен продукт за българския потребител на услуга, както и за чужденците впоследствие. Ние трябва да представим пакета така на нашите клиенти, които изберат платформата, резервирайки нощувка и вечеря, да избират да отидат на сигурно място от гледна точка на чистота, хигиена, гарантиране на социалната дистанция. С програмата целим и да върнем българските храни в менютата на ресторантите, задължително условие се явява за хотели и ресторанти да предлагат български храни и ястия, произведени от продукти, предоставени от български предприятия и фермери, включително малки фермери. Партньорите - широка група от международни и български компании от бизнеса, които застават зад тази кампания, ще вложат средства, с които ние

 

да финансираме първоначалното зареждане на бизнеса да стартира

 

добави Гъневски.

„В тази ситуация ще разчитаме предимно на вътрешен туризъм и считам, че с платформата „Преоткрий България“ ще успеем да го насърчим“, коментира министърът на икономиката Емил Караниколов. Той припомни и апела си от преди няколко дни бизнесът да се запознае с възможностите, които може да използва през Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ). „Той ще бъде използван в тази платформа. Целта му е да няма междуфирмена задлъжнялост. През застраховки на вътрешния пазар ще подпомагаме производителите, хотелите и ресторантите така, че да няма тежест за тях. Това ще се случва

 

през изключително атрактивна застрахователна полица,

 

предложена на големите търговски вериги. Една вече реагира на продукта“, обясни Караниколов. "Искаме най-много да спечели потребителя, но да подпомогнем и бизнеса", каза още той.

По-късно изпълнителният директор на БАЕЗ Момчил Ройнев обясни специално за „Монитор“, че по този начин се дава сигурност както за доставчиците на ресторантите и хотели, така и на самите получатели на стоката, като първите ще си получат парите за изпратената стока, а вторите, че ще могат да заредят заведенията си например и да посрещат туристите. Ройнев припомни за щетите, понесени от туристическия и ресторантьорския сектор, и сега на тях е необходима сигурност, че търговците няма им откажат доставки и по този начин да се провали рестартът им след спирането на работата заради коронакризата.

Министърът на туризма Николина Ангелкова подчерта, че тази инициатива е била представена като възможност държавата и бизнесът да обединят усилията си и да се насочат към подпомагане на туризма, който е най-тежко засегнат от епидемията с коронавирус. Това, което Министерството на туризма прави, е свързано и с указанията местата за настаняване и хранене да бъдат в унисон с всички изисквания на Европейската комисия, за да оперират. Целта е да възобновим максимално сектора в тази посока, каза Ангелкова.

Тя припомни, че Министерството на туризма стартира преди месец кампания в социалните мрежи за насърчаване на вътрешния туризъм, която също се казва „Преоткрий България”. „Ние ще промотираме тази платформа и ще

 

насърчим хотелите и ресторантьорите да участват в тази резервационна система

 

която е безплатна. Ще се опитаме да подпомогнем и минимизираме риска”, каза Ангелкова.

Министерството на земеделието приветства платформата "Преоткрий България", каза министър Десислава Танева за инициативата. "Радвам се, че можем да намерим много допирни точки бизнес-държава и целта е да предложим на българския потребител една възможна отлична почивка на море или на Балкан при най-добри условия, при гарантирани здравни и хранителни стандарти", допълни министърът. По думите й стандартът на услугите през платформата ще бъде такъв какъвто се рекламира. "Нашите фермери работят от няколко години много добре с хотелиерите и гарантираме, че в България има

 

достатъчно качествени и произведени по държавни стандарти продукти

 

достатъчно свежа продукция, за да задоволи вътрешното потребление, да го предложи като български стандарт по нашето Черноморие за наши и чужди туристи. Ще се радвам в тази платформа да видим най-добрите познати български хотели, които ще се ангажират да спазват високия здравен стандарт, който ще им бъде предложен от тази платформа да спазват и предлагат българска храна и традиционно българско меню", каза министър Танева.

Тя уточни още, че МЗХГ, в лицето на Българската агенция по безопасност на храните, поема отговорността за контрола върху този доброволен стандарт, "за да гарантираме, че българският потребител, който избере да почива през платформата "Преоткрий България", наистина да получи този стандарт, който тя гарантира.

Надявам се, че и хотелиерите ще открият в това възможността да върнат обратно българските си клиенти, каза Танева.

 Караниколов: Исканията за намаляване на ДДС са лавинни

 

Исканията за намаляване на ДДС са лавинни, констатира вчера министърът на икономиката Емил Караниколов по време на брифинг в Министерския съвет по отношение на предложението ДДС на заведенията да се намали от 20 на 9%.

„До намаляване на ДДС трябва да се стигне само след много точен анализ“, смята той. По думите му трябва да бъде внимателно анализиран фактът, че именно туристическият бранш беше ударен най-сериозно от пандемията от COVID-19 в световен мащаб. "Една такава временна мярка би помогнала на този сектор, защото ще има и последващи проблеми", коментира той.

Караниколов беше категоричен, че туристическият сектор е "на дъното" и дори банките трудно им отпускат кредити, като призова да им се даде глътка въздух. Ако бъде наложена диференцирана ставка за туристическия бранш, ще може да се прецени и как би повлияло на бюджета, ако това бъде въведено и в други сектори.

15 плажа с безплатни чадъри и шезлонги

 

Към момента има предложения на 15 плажа за безплатни чадъри и шезлонги, обяви вчера министърът на туризма Николина Ангелкова. Една от мерките за насърчаване на вътрешния туризъм предвижда концесионерите и наемателите на плажове да предложат цени на плажни принадлежности - намалени с минимум 50%, напомни министърът и допълни, че в края на тази седмица изтича срокът, до който концесионерите и наемателите са длъжни да отправят предложенията си до министерството по отношение на това намаление.

Министърът благодари на премиера и на НС за законопроекта, с който се въвежда 9 на сто ДДС в хотелиерството и ресторантьорството до 2021 г. Като министър на туризма няма как да не подкрепя такава временна мярка и вярвам, че тя е глътка въздух и за хотелиери, и за ресторантьори, каза министърът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.