0

В сяко пътуване до Грузия е дар и истинска радост за душата. Посещавам тази страна за трети път и вече знам, че пак и пак искам да отида. Ще ви заведа до Тбилиси. До столицата на тази древна и красива страна, която не спира да изненадва всеки гост.

Всяко пътуване до Грузия е дар и истинска радост за душата. Посещавам тази страна за трети път и вече знам, че пак и пак искам да отида. Ще ви заведа до Тбилиси. До столицата на тази древна и красива страна, която не спира да изненадва всеки гост.

Тбилиси на грузински всъщност означава топъл. И да, Тбилиси посреща топло, така, както всъщност всички грузинци го правят.

Добре дошли в Тбилиси. Гамарджоба

Основан през 5 век от великия цар Вахтанг 1 Горгосали, градът преминава през владетелства на перси, араби и селджуки. Грузинският цар Давид 4-ти Строителя решава и премества столицата от Кутаиси точно тук – в красивия град, разположен край бреговете на река Мтквари (Кура) и ограден от три страни с планини.

По-късно Тбилиси отново е под персийско владичество, докато през 1801-ва е завладян от Русия. След време през 1921 г. Грузия отново е окупирана от Съветска Русия. От 9 април 1991 г. става независима държава.

Историческите събития и личности оставят като наследство на този красив град безброй паметници, сгради, крепости и църкви, а грузинците съхраняват и запазват своите изконни традиции, обичаи, обреди и своята вяра.

Грузинците са православни християни и всяка църква и манастир тук не са просто храмове за общуване с Бога. Те носят в себе си християнските ценности и добродетели и затова топлотата, с която посрещат гости, е повече от осезаема.

В чест на обединението на Грузия Давид IV Строителя построява свой дворец до днешната църква Метехки и последвалите златни години на Тбилиси през 12 и 13 век са оставили своите следи за бъдещите поколения. Процъфтявали са производствата на оръжия, бижута, кожа и коприна и тези традиции местните са съхранили до днес.

За грузинците е съвсем нормално да се прекръстят

дори само като минават край църква. Църкви с името на свети Георги може да се срещнат на повече от 200 места в цяла Грузия. Освен християни тук има малка група мюсюлмани и евреи. А в Тбилиси има и синагога и джамия.

Интересен факт за азбуката на грузинците е, че при тях не съществуват малки и големи букви. Езикът им принадлежи на кавтвелските или южнокавказките езици.

Задължително когато посетите този красив град, непременно посетете съвсем обикновена къща на грузинци. Много от техните домове имат пиано или някакъв друг музикален инструмент и винаги някой от домакинството ще засвири любима песен за вас по време на вечеря или просто ей така. Всички грузинци обичат своите песни и танци и ги пеят и танцуват с такава страст, каквато не сте виждали никъде. Бързината и ритъмът понякога се редуват с многогласно уникално пеене, което ще е поредната причина да удължите престоя си. Така се случи, когато посетихме един от най-добрите ресторанти в центъра на Тбилиси и наши съседи по маса се оказаха няколко мъже от грузинския представителен мъжки хор. Пяха великолепни песни така, както си отпиваха от прекрасното вино и беше повече от вълнуващо. Многогласието и напевите ни отнасяха в едно друго време и наистина на човек не му се тръгва. За танцуващите край нас грузинци няма как да разкажа, защото това трябва да се види. Именно от Грузия идват прочутите танцьори от балет „Сухишвили“, които в своята история са гастролирали на сцени като „Медисън Скуеър Гардън“, „Ла Скала“, Колизеумът, „Роял Албърт Хол“ и ред големи световни театри, включително и у нас.

Грузия може да се гордее с факта, че е едно от първите места в руската империя, където е било построено филмово студио. Всяка година грузинските кина посрещат много голям международен филмов фестивал.

Грузинците са изключително гостоприемни хора. Ако се случи да седнете на маса с тях, трябва да знаете някои правила. Обикновено когато пият вино,

чача – тяхната грузинска ракия

или друг твърд алкохол (но не и бира!), вдигат наздравица за нещо – любов, приятелство, родина, природа, жените и за каквото подсказва душата. Не е прието в Грузия да се каже „наздраве“, без да се вдигне тост.

Правото да направи пръв тост има човек, наречен „тамада“.

Архитектурните забележителности в Тбилиси изобилстват навсякъде. Църквите са често срещани и са отличителна черта навсякъде в страната. Най-известната църква и символ на град Тбилиси е най-голямата катедрала в Кавказ – Тсминда Самеба („Света Троица“). Тя е един от трите ориентира в Тбилиси, които могат да се видят почти от всяка част на града. Ако пък нощем се качите с градския лифт на крепостта Нарикала, гледката е зашеметяваща, а мостът Мира като поредната модерна архитектурна забележителност свети с многобройни светлини, свързвайки двата бряга край река Мтквари, осеяни с безброй заведения и барове.

Един от символите на Тбилиси е огромната статуя Картлис Деда (Майка Грузия) до която може да се стигне с лифт от реката. Всъщност Тбилиси е град, в който на всяка крачка можете да видите красива статуя, пластика или скулптура на известни техни личности – писатели, артисти, режисьори, архитекти, исторически личности, че даже и онази прекрасна статуя на запалвача на градски фенери. Да, имало е такава професия някога. Толкова са красиви всички тези статуи, че ти се иска да се снимаш до всяка от тях и естествено, че го правим. И още – колко е хубаво, че местната община е дала нов живот и е съхранила онези красиви вагони, които навремето са били теглени от коне и са били част от градския транспорт тук. Днес те са места за продажба на освежителни напитки или малки книжарнички и са едно от атракциите тук. Други любими красоти са старите съхранени цветни къщи, на които няма как да не се отдели повечко време. Техните красиви резбовани и почти бродирани балкони, прозорци и врати са истински шедьоври.

Още красиви забележителности са Телевизионната кула, красивите мостове на река Мтквари и специално мостът Мира.

Старият град с традиционните красиви сгради в Тбилиси е едно от най-любимите места на всички.

Тук може да видите и руини от най-северния зороастрийски храм и най-старата сграда в града - базиликата от 6 век Анчисхати.

Крепостта Нарикала на хълма Сололаки, пеещите фонтани, площадът на свободата с красивата статуя на свети Георги. Църквата Метехки, булевард „Руставели“ и всички най- емблематични красиви сгради там, строени от знаменити европейски архитекти като Грузинската академия на науките, Народният театър "Руставели", църквата "Кашвети", парламентът, опера и балет "Палиашвили", Училище №1 по изкуство.

В самото сърце на Стария град

се намира сградата на емблематичния за Тбилиси театър Габриадзе, основан през 1981 г. Въпреки че театърът на Габриадзе се играе с кукли на конци, тези постановки не са предназначени за деца. Резо Габриадзе е грузински режисьор, драматург, художник, скулптор, писател, известен още с филмите „Мимино“, „Кин дза дза“ и „Не тъгувай“. Върху сградата на театъра стои изписано с красиви букви любимото изречение на Габриадзе – „Ако имаме в очите си сълзи, нека те да са само от рязането на лук“.


Какво да хапнете тук?

Националните храни на Грузия изискват специалното внимание на пътешественика. На първо място това е Хачапури или неговите раздновидности ачарули, имерули, мегрули, пеновани, ачма, кудбари, лобиани. И Хинкали – вкусните тестени торбички с кайма, билки и омаен вкусен сос.

Иначе агнешко, патешко, телешко, пилешко с различни сосове и пикантни подправки и билки са неизменна част от грузинската трапеза.

А виното? Картули гвино или Виното на Грузия може да се мери с всяко друго най-прехвалено световноизвестно вино. Не може да сте в Тбилиси и въобще в Грузия и да не отпиете от божествената напитка, защото тук тя се прави с много любов. Всъщност винопроизводството тук е познато от над 7000 години и се смята дори, че най-първите данни за винопроизводство идват от Грузия. Чача пък е местната фантастична ракия, но не липсва и грузинска домашна водка, която всеки горещо препоръчва.

Гаумарджос! (Наздраве!) е най-често произнасяната дума на трапезата, тяхната супра, защото тостовете тук са почти през 3 минути. Водата в Грузия, разбира се, е Боржоми, известна в цял свят точно толкова, колкото е известен грузинският чай, който се отглежда в специални чаени плантации на брега на Черно море.

Шави Ломи пък е един от първите ресторанти, предлагащи традиционна грузинска кухня в Тбилиси. Тук е повече от красиво, уютно и много вкусно.

Това е. Подарете си радост в Тбилиси. Ще ви посрещне с най-гостоприемната грузинска прегръдка. Достатъчно е само накрая да кажете Мадлоба!

След Тбилиси един по-специален винен тур и посещение на най-добрите винарни в Грузия ще ви се отрази безспорно освежаващо. За виното и всички прекрасни исторически места, древни манастири, пещерни вековни градове и невероятната природа ще разкажа по- подробно, защото си струва да познаваме по-добре тази уж далечна, но толкова близка до нас Грузия!