Сушата и високите температури през юли и август леко намалиха количеството, но направиха много качествено гроздето в лозята на Благоевградска област. В сравнение с миналата година добивът на гроздето е по-качествен в местата, които не са засегнати от градушките.


Тези обстоятелства наложиха по-ранен старт на гроздобера в Петричко-Санданския регион. Край село Плоски, Санданско, дългогодишният лозар Васил Ризов отглежда 48 сорта грозде, събрани в 30 декара. Заради високите температури брането вече върви с пълна сила. Всички от семейството се включват в кампанията. Тази година се бере по около един тон на декар. Вече е обран санданският мискет, в момента се бере каберне и мерло, а за керацудата ще се чака 20 септември.
Цена
Според производителите цената на гроздето, която се движи от 0,80 до 1,20 лева в зависимост от сорта, няма да се повиши значително поради евтиния внос от Гърция и Северна Македония, който подбива цените на местните лозари.
„За белите сортове искаме 1-1,10 лв. кг, но при сделка над 5 тона цената пада почти наполовина. Червените по принцип са по-евтини. Не можем да си позволим по-ниски от тези цени, защото годината беше доста тежка, с много дъждове, наложиха се допълнително пръскания, прекопаване, а субсидията ни е едва 30 лв. на декар при минимум разходи от 450-500 лв.”, обясни Киряк Ралев, който е гроздопроизводител от Санданско.
Надолу
„Преди 2-3 седмици, когато започна гроздоберът в района на Мелник, цената беше около левче, но сега падна на 80-90 ст.”, каза Благой Георгиев, изпълнителен директор на „Орбелус”. Избата има около 250 дка лозя край селата Капатово, Хърсово и Кромидово. Заради жегите там гроздето е узряло по-рано от обичайното, а захарта толкова бързо се вдигала, че се наложило едновременно да берат няколко сорта - мерлото, сирата и гренажа. Само широката мелнишка лоза предстои да се бере през първата половина на октомври, очаква се цената да е 50-60 ст., каза още Георгиев.
„В нашия край бялото го обрахме, вече прибрахме и мерлото, и сирата, и пино ноара. Сега берем кабернето. Всички сортове узряха изведнъж, а заради жегата добивите са малко по-ниски. Зърната се спаружват и стават на стафида”, добави Милица Зикатанова от „Вила Мелник”.

По темата: беритба грозде
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ще обсъждаме сближаването на субсидии между Запада и Изтока

Дидие Гийом, министър на земеделието на Франция: С България ще защитим марка Лавандулово масло

Ще обсъждаме сближаването на субсидии между Запада и Изтока

България и Франция имат много сходни земеделски условия като почви и климат. Точно затова ще работим заедно и ще се кооперираме по отношение на лавандулата, коментира френският министър пред "Агротелеграф".

Мощни  френски кооперативи  произвеждат гроздето

Жени правят шампанското

Мощни френски кооперативи произвеждат гроздето


Жените превземат ръководните постове в шатата и центровете за производство на шампанско. И това не е случайно, защото основните потребители на вино, в частност шампанско в световен мащаб са жени.

Продължава сухото и топло време

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще продължат да се определят от сухо време и температури над климатичните норми.