Гроздето повече, виното по-малко
6

Зърната стават на стафиди от горещините

Гроздето повече, виното по-малко

Реколта 2019 с отлично качество

Тази година реколтата от грозде ще е колкото миналогодишната или дори малко по-голяма, но виното ще е по-малко.

Тази година реколтата от грозде ще е колкото миналогодишната или дори малко по-голяма, но виното ще е по-малко.
Причината е, че заради жегите и сушата зърната почват да се превръщат в стафиди и пускат по-малко сок, обясни шефът на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев. Захарността на гроздето е много висока и качеството на виното ще е отлично.
Гроздоберът вече тръгна, доста от белите сортове, даже червените като мерло и пино ноар, вече се прибират. Качеството на гроздето е високо. Суровината е с високо захарно съдържание. Като цяло имаме една качествена реколта 2019, каза Коев. По думите му обаче има и нюанси. В Северна България имаше градушки и бури, което се отразява и на качеството на продукцията.
Леко
Гроздето има обем, но е по-леко. Сокът в зърното е по-малко. Причината са високите температури, които се задържаха доста дълго и липсата на валежи. Гроздето започва начален етап на стафидизация, защото няма влага в почвата. Захарното съдържание е повишено – до 25-27%, в някои случаи до 28. Това означава и отлично качество.
Стафидизация се наблюдава в южните райони – за този процес съобщават производители в Хасковско, Харманли и Ямболско.
Това не е някакъв проблем, дори е по-добрият вариант, коментира Коев. По-лошо е, ако вали дъжд. Тогава гроздовете се напукват, а зърната може и да мухлясат.
Засега се очертава виното да е по-малко. Но нека приключи гроздоберът, тогава ще е ясно със сигурност, посочи Коев.
Количествата
Миналата година винарските предприятия са прибрали и преработили 152-153 милиона килограма винено грозде. Горе-долу същото количество се очаква и тази година.
Очакванията са обаче произведеното количество вино да е с около 10 милиона литра по-малко. Миналата година са били произведени 110 милиона и 200 хиляди литра вино. Очаква се сега количеството да е около 100 милиона литра.
Дефицит на пазара няма, има повече предлагане, отколкото търсене. Това е обусловено от факта, че на територията на страната работят 279 винарски предприятия. Само две или три от тях нямат собствени масиви. Повечето си изградиха свои лозя.
Износ
От вече три седмици имаме масирано присъствие на румънски търговци, които купуват грозде от Брестовица, Пловдивско. Те купуват и си го носят за преработка. Гръцки търговци също присъстват на пазара.
Цените им се виждат добри. Румънците изкарват добра печалба. Преработват нашето грозде в техните винарски предприятия, защото им излиза по-евтино. Направили са си сметката, че дори с транспортни разходи им е по-изгодно. Сортовете, които изкупуват, са предимно бели. В момента български производители водят преговори с италиански компании за продажба на родно грозде за Италия. Подписването на договор предстои.
Без внос
У нас винено грозде не се внася, категоричен е Коев. На пазара има само вносно десертно грозде. За да защитим родните производители на винено грозде, всяка година, както и тази, из страната дебнат полиция, митници, жандармерия, за да не се допуска навлизане на контрабандна продукция.

По-добре суша, отколкото дъжд

Срещу сушата стопаните не могат да направят нищо, освен да поливат. Проблемът обаче е, когато вали дъжд, защото не можеш да го спреш. Миналата година лозята се заблатиха и в локвите скачаха жаби, припомни Коев. Стопаните не можеха да влязат в лозята и да напръскат. Принудиха се да ползват услугите на селскостопанската авиация, за да предотвратят болестите.

Внасяме 5 милиона литра

Общото количество вино, което се внася и потребява в страната, е около 5 милиона литра на година. Внасяме основно от Нова Зеландия, Чили, Аржентина, Франция, Италия и Испания.
Тези 5 милиона литра са на фона на 110-120 милиона литра вино, което всяка година българският потребител консумира. За сравнение, почти всяка втора бутилка, която се пие във Франция, е внесена от чужбина. И ние сме намесени на този конкурентен пазар. Годишно на френския пазар реализираме около 1,5 милиона литра наше вино.

Родните изби пробиха и в Африка

Традиционно българско вино се изнася най-много към Централна и Западна Европа – Германия, Белгия, Холандия, Полша, Чехия и Унгария. За китайския пазар също изнасяме количества, които всяка година се увеличават и вече преминават 5 милиона литра. Изнасяме вино и за САЩ, а от скоро – и за Африка – за Нигерия, Габон, Зимбабве. От началото на годината до момента са изнесени стотина хиляди бутилки за Черния континент, което не е много, но е пробив.

Жегата опърли 1/3 от лозята

Диана Варникова

Липсата на валежи и продължилата суша това лято доведе до изсъхване на лозови насаждения в някои райони на Пазарджишко. Стопани от района на Сандански също споделиха, че 1/3 от лозето им изсъхнало.
Дребни производители се оплакват, че засушаването ще доведе до по-слаба реколта, тъй като безводието е попречило на гроздето „да налее“ по-едри зърна, въпреки че първите проби са показали висока захарност. Очакваните по-малки количества съвсем естествено ще доведат и до по-скъпа цена на различните сортове, които традиционно се отглеждат в района на общините Септември, Белово и Лесичово. Отсега производители от септемврийските села Карабунар, Виноградец, Славовица, град Ветрен и други се канят да продават над 1,30-1,40 лв. килограм грозде от сортовете меро, каберне и шардоне. Памидът също ще гони левче, а от 1,40 до 2 лева за килограм стопани смятат да продават белите десертни сортове болгар и брестовица. Цели фамилии са ангажирани в прибирането на тазгодишната реколта от грозде, като официално гроздоберът ще започне на 21 септември. Много собственици на лозови насаждения са спазарили реколтата от тази есен още през миналата година, като си имат постоянни клиенти, предимно от София и Пловдив, решили да се пробват в произвеждането на домашно вино.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.