Гробовете на номенклатурата обрасли, а на ъндърграунда почистени от фирми (ГАЛЕРИЯ)
14

Близки и общински служители чистят за Задушница

Гробовете на номенклатурата обрасли, а на ъндърграунда почистени от фирми (ГАЛЕРИЯ)

До 5000 лева се плаща на частници за поддръжката

Как трябва да изглежда гробното място на един премиер от времето на режима на БКП у нас. А на един бизнесмен, когото са взривили насред столицата?

Всеки има някакъв верен отговор според представите или убежденията си, но в последния си път хиляди напълно различни хора са погребани в съседни парцели и често не се различават по стилистика или поддръжка на мястото.

Гробовете на босовете от ъндърграунда от 90-те години на миналия век са лъскави и за тях се полагат максимални грижи, а за тези, в които са положени костите на видни политически личности, решавали с едно постановление на партията съдбата и живота на милиони българи, са скрити от трева до пояса и ангажимента по почистването се поема главно от гробищния парк, а не от близките му или други частни лица, както е по договор. Това показа проверка на „Монитор“ на Централните софийски гробища.

Гробовете на хора, били част от ъндърграунд сцената, като взривения в автомобила си Иван Тодоров-Доктора през 2003 година, разстреляният две години по-късно в Слънчев бряг Георги Илиев, както и убития на Димитровден същата година банкер Емил Кюлев са разположени в 66-и парцел, а този на Димитър Димитров-Маймуняка е разположен на територията на 60-и. Веднага прави впечатление, че грижите за тези и други гробове се полагат от частни фирми, за които по думите на служител в гробищни паркове ценово варират между 1000-5000 лева за едногодишен абонамент.

Четирите паметника са в една и съща стилистика и за разлика от останалите на територията на тези два парцела не са обрасли в трева.

Единствено гробът на сочения за Кръстник на мафията Иво Карамански, погребан в близост до останалите босове, не отговаря на излъскания и издържан в черно стил. За разлика от другите четири гроба, на този на Карамански цветята липсваха, а тревата беше започнала да се прокрадва.

Съвсем други са впечатленията от известния 10-и парцел, където са положени костите на личности, играли главната роля на родната политическа сцена през 20-и век, като генералния секретар на ЦК на БКП Тодор Живков, дъщеря му Людмила Живкова, разстреляния премиер Андрей Луканов и небезизвестния Иван Славков-Батето, намираме заобиколени от изгоряла трева, буци пръст и коренища.

Гробното място на страховития партиен лидер от 50-те години Вълко Червенков е най-скромно и също е непочистено и изоставено, а това на ръководителя на Коминтерна и премиер на страната до 1949 г. Георги Димитров е трудно откриваемо, защото е отделено на територията на 23-ти парцел, а не при останалите политици на 10-и. Гробът на Димитров е засаден със здравец и с положени червени рози за рожденния му ден, но и той е заобиколен от избуяла трева и храсти.

Изцяло почистените и обгрижени парцели на територията на Централните софийски гробища са малко, защото близките на починалите не полагат редовно грижи за тях.

По думите на служител в общинското предприятие за подръжка на парка, става ясно, че гробовете на тези личности, както на силовите босове, така и на политиците, биват посещавани единствено на Задушница и другите най-големите църковни празници, свързани с почитането на паметта на мъртвите.

След като бъдат изпратени в последния им път, тези хора биват забравени, а мястото на погребението им се прехвърля или на частни фирми, или на Централните софийски гробища, споделиха още от общинското предприятие.

СНИМКИ: Крум Стоев

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.