0

З аболеваемостта от грип в Пазарджик не е достигнала епидемични стойности за обявяване на грипна епидемия, съобщават от местната Регионална здравна инспекция.

Заболеваемостта от грип в Пазарджик не е достигнала епидемични стойности за обявяване на грипна епидемия, съобщават от местната Регионална здравна инспекция.

Регистрираната заболеваемост от грип и ОРЗ в областния град към 14.01.2019 г. е 178.1 на 10 000 души по данни на Инфекциозно отделение и на 14 лекарски практики включени в епидемиологичното наблюдение, т.е. заболеваемостта е в подем, но не са достигнати епидемични стойности. Няма и лабораторни данни за циркулация на грипни вируси.

Всички възрастови групи са еднакво засегнати, но по-висока заболеваемост се наблюдава при децата.Епидемиологичната обстановка остава динамична. От началото на месец ноември тя се проследява ежедневно. При промяна на ситуацията ще се предприемат съответните противоепидемични мерки. Към настоящия момент са събрани 15 носогърлени смива от практики на общопрактикуващи лекари.

Секретите са взети от пациенти с грипоподобна симптоматика. Те ще бъдат изследвани в Национална референтна лаборатория по грип и ОРЗ. Очакват се резултатите.Епидемиолозите от РЗИ - Пазарджик напомнят, че е важно вирусът на грипа да се атакува в първите два дни от заболяването. Лечението е комплексно. Самолечение не се препоръчва! 

Консултацията с личния лекар или със специалист по инфекциозни болести е строго препоръчителна като важно условие за успешен изход от заболяването и за ограничаване разпространението на вируса, особено в ученическите колективи.Най-важните профилактични мерки са спазването на лична хигиена, укрепване на имунната защита и избягване контакт с болни хора.