0

Ж ивеем в период, в който от изключителна важност е носенето на маска, тъй като тя спомага да се забави разпространението на болести и вируси. Възможно е обаче човек да изпитва известно раздразнение по лицето си, в зоните където е поставена маската. Мнозина от нас изпитват сухота, дразнене или получават обриви. Какво е решението, тъй като все пак се налага да носим маски? 

Живеем в период, в който от изключителна важност е носенето на маска, тъй като тя спомага да се забави разпространението на болести и вируси. Възможно е обаче човек да изпитва известно раздразнение по лицето си, в зоните където е поставена маската. Мнозина от нас изпитват сухота, дразнене или получават обриви. Какво е решението, тъй като все пак се налага да носим маски? 

Няколко бързи съвета, които могат да помогнат избягването на кожни раздразнения:

Изберете правилната маска

На пазара се предлага разнообразие от маски. Не липсват и креативни и забавни възможности сред тях. Важно е обаче да се уверите, че сте избрали такава, която пасва удобно на лицето и е направена от дишащ материал. Не всички тъкани са еднакви и понякога наличието на полиестер може да задържи потта, да предизвика дразнене или акне. Платът e от съществено значение, особено ако кожата на лицето е склонна към обриви. Потърсете маски направени от памук, защото той попива потта и позволява на кожата да диша. Не използвайте повторно маската си - така ще спрете разпространението на микроби и бактерии. Редувайте маските, които носите и редовно ги перете, тъй като това ще намали чувствителността на кожата и появата на обриви.

Подгответе кожата, преди да сложите маска

Точно както подготвяте тялото си - като го овлажнявате, преди да си облечете дрехи - така и преди да си сложите маска, трябва да използвате и овлажнител за лице. Изберете продукти, съдържащи съставки като лайка и алое вера, известни със своите успокояващи и овлажняващи свойства. Хидратацията може да спомогне за предотвратяване на кожните раздразнения. Опитайте се да избягвате тежкия и мазен грим, тъй като той може да запуши порите на лицето и врата. Ако си слагате грим, използвайте такъв на минерална основа.

Погрижете се за кожата си след носене на маска

След дълъг ден на носене на маска не забравяйте да помогнете на кожата си с хидратиращи продукти без съдържание на сулфати. Последните са силни почистващи съставки, които променят мастната (липидната) структура на най-горния слой на кожата, епидермиса, и причиняват раздразнения. След като свалите маската, не забравяйте да измиете лицето си с нежен лосион с хидратиращи почистващи съставки, които да премахнат мръсотията и мазнините от кожата. Използвайте хладка вода, тъй като кожата е вече чувствителна и така предотвратявате по-нататъшното й дразнене. Завършете процеса, като нанесете овлажняващ крем с антиоксиданти и етерични масла, които могат да възстановят и успокоят кожата ви. Ако изпитвате прекомерна сухота, дразнене или сърбеж, можете да си направите и овлажняваща маска.

Въпреки че носенето на маска предизвиква известен дискомфорт, тя е от изключително значение за вашето здраве и здравето на хората около вас. И ако в момента изпитвате кожни раздразнения, помнете, че това е само временно и последвайте тези прости съвети, за да усетите подобрение.

Източник: Dama.bg