0

М ного грешки, допуснати в секциите изправиха на нокти районната избирателна комисия във Враца. Това забави много преброяването на гласовете и обявяването на резултатите от евровота.

Много грешки, допуснати в секциите изправиха на нокти районната избирателна комисия във Враца. Това забави много преброяването на гласовете и обявяването на резултатите от евровота.

Според говорителя на РИК Красимир Колев грешките се дължат на неподготвеността на членовете на секционните комисии, които или не са прочели указанията, или са пропуснали обученията преди изборите. С това се обяснява факта, че в торбите с резултатите от 35 СИК са сложени и избирателните списъци. „Това ни пречи да отворим чувалите и да проверим резултатите от тези секции. Други пък са допуснали грешки в броенето, които трябва да се коригират. Тъй като проблемът не може да се открие лесно, се налага всичко да се брои отначало и ръчно”, допълни Колев.

Той изчисли, че броенето на гласовете в секция без машинно гласуване се извършва за около 2 минути. Ако има машини, обработката на резултатите е за още 6-7 минути. „Ако има грешка обаче, никой не може да прогнозира колко дълго ще продължи броенето. Надявам се да приключим до края на деня в понеделник с редовните СИК-ове, но не изключвам възможността да работим и през утрешния ден“, допълни Красимир Колев.