Грантаджиите в Темида за пореден път се опитаха да бламират предложенията за промени в НПК, които касаят разследванията срещу „тримата големи“ - председателите на ВКС и ВАС, и главния прокурор.

Това стана ясно по време на второто заседание на междуведомствената работна група в Министерството на правосъдието, което отново бе излъчено онлайн. Заседанието бе председателствано от правосъдния министър Данаил Кирилов, който припомни, че редът, който се предлага, е въвеждане като предпоставка за разследване на решение на 2/3 или 17 от членовете на ВСС.

Съдия Галина Тонева от ВКС, председателят на ССБ Калин Калпакчиев и членът на съдийската колегия на ВСС Атанаска Дишева един след друг скочиха срещу предложените промени. От името на ВКС бе изразено несъгласие като цяло с предложения законопроект с мотивите, че той „отново осигурява недосегаемост на главния прокурор и обслужва сегашното положение“, както и „не се засилва автономията на прокурора и не създава гаранции за самостоятелността му“.

Зам.-правосъдният министър Евгени Стоянов репликира с обяснението, че главният прокурор няма абсолютното правомощие да отменя всеки акт на прокурор. „Не трябва да хиперболизираме нормата на чл. 126, ал. 2 от конституцията“, каза Стоянов. Съдия Тонева продължи да окупира микрофона и да напада законопроекта, след което последва реплика на министър Кирилов: „Разбирам изкушението да ви излъчват и интерпретират в подходяща среда. Не давайте оценки“.

Даниела Машева от прокурорската колегия на ВСС изрази позицията й. „Нашето предложение е привличането като обвиняем да е моментът, когато да се иска разрешение от ВСС“, каза Машева. От ИВСС заявиха, че принципното им становище е статутът на „тримата големи“ да бъде еднакъв, както и еднакъв подходът за тяхното разследване.

Едва накрая на заседанието на работната група стана въпрос за реда за предсрочно освобождаване на „тримата големи“.

Заседанията на работната група ще продължат на експертно ниво без излъчване онлайн.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Годишната печалба за бранша е над 60 млн. лв.

320 000 на езотеричен туризъм за година (ТЕМАТА)

Годишната печалба за бранша е над 60 млн. лв.

320 000 души годишно пътуват за езотеричен туризъм в България. Твърдите му поклонници у нас се изчисляват на 180 000, но покрай тях в обиколките по свещените места се включват и още поне 50 000 души, като данните са заедно с чужденците, дошли на почивка у нас.

Трудови консултанти помагат на безработни семейства

„Семеен трудов консултант”, „Кейс-мениджър и „Психологическо подпомагане“ са част от новите услуги на Агенцията по заетостта за подпомагане на уязвимите групи хора на пазара на труда. Те са съобразени с техните специфични нужди и изисквания за намиране и започване на работа, заявиха за „Монитор“ от агенцията.