Граничари спрели износ на 7000 маски, разработваме лек срещу коронавирус

Граничари спрели износ на 7000 маски, разработваме лек срещу коронавирус

Губим милиони, обяви Борисов

Граничарите спрели опит за изнасяне извън страната на 7000 маски, българска фирма пък разработва молекула за лечение на короновиуса. Това стана ясно в началото на правителственото заседание във вторник, на което присъства шефът на щаба за коронавируса Венцислав Мутафчийски и представители на БАН.  

Премиерът Бойко Борисов призова за затягане на контрола по границите, за да не се допуска подобна контрабанда. Той отчете, че довечера трябва да пристигнат и защитените облекла от Турция. В същото време Министерството на здравеопазването е започнало изкупуване на всички налични маски. „Няма смисъл от истерия, всичко това го правим, за да са спокойни хората“, каза Борисов.

В превенцията срещу коронавируса са включени и научните институти. Шефът на БАН Юлиан Ревалски съобщи, че се правят разработки на нови материали, които могат да помогнат за подобряването на качеството на маските. Едно такова е активният  въглен, извлечен от костилките на кайсии, уточни Павлина Долашка от Академията. Тя обясни, че в предпазните маски има активен въглен и изрази готовност да разговарят с фирмите, който ще ги произвеждат, за да им предоставят материал. Тук Борисов заръча да се направи връзка с производителите на маски и да се внедри въглена.

Костадин Петков от  „София тех парк“ пък заяви, че в момента българска фирма  разработва молекула за лечение на коронавируса и започват първите стъпки за финансирането й. По думите му до два месеца може да започнат изпитанията на тази молекула. Със супер компютъра, който се очаква да пристигне у нас до края на годината и ще бъде именно в Тех парка, ще може да се предвиждат засегнатите от подобни заболявания  като коронавируса.

Образователният министър Красимир Вълчев заяви, че всички учебни заведения са в режим на дезинфекция.“Още днес да се срещнем с производителите, фармацевтичните компании. Надявам се до утре логистиката да бъде осъществена, за да може от първия ден след края на грипната ваканция, нужните средства за дезинфекция да са вече на място“, каза Вълчев. Борисов му заръча, ако е необходимо да се деблокира резерва и да се изпраща спирт към производителите.  Шефът на Щаба Мутафчийски допълни, че няма нужда от продължаване на грипната ваканция. „ В зоните, които  не са засегнати с коронавирус, няма нужда от крути мерки, а от спазване на социална дистанция“, каза Мутафчийски и допълни, че театрите може да работят, но с препоръка да се продават билети през място. „Чух глупостта, че сме спрели театрите, за да не плащаме дотация, не е вярно. Ние плащаме десетки и милиони дотации. За 50 или 100, 200 хиляди, това ли ни е целта“, допълни Борисов. От Щаба ще изпратят подробни препоръки на всички министерства как да действат в случай на зараза, или при липсата й.

Борисов заключи, че заради коронавируса, само от срива на горивата губим десетки милиони всеки ден. „Потреблението пада, светът ще се вкара в тежка стопанска, финансова криза, че трудно ще излезем от нея“, прогнозира премиерът

 

Искаме от ЕС 130 млн. евро за оборудване на полицаи

България ще поиска от Европейския съюз 130 млн.евро за оборудване на полицаи за тежка миграционна криза, ако се наложи. Това ще се случи довечера на извънреден Европейски съвет, които ще се проведе онлайн, съобщи премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят ще помоли шефа на ЕК за допълнително финансиране и на нашите лабортории.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.