Ковачки отново се връща в Бобов дол през задния двор

Ковачки отново се връща в Бобов дол през задния двор

Кабинетът иска 100% банкова гаранция за паричните задължения на концесионера

Ковачки отново се връща в Бобов дол през задния двор. Това става ясно от решение на МС, според което „Гранд Енерджи“ ЕООД ще поеме изцяло правата и задълженията по концесионния договор за добив на въглища от участък „Бобов дол“ на находище „Бобовдолски въглищен басейн“.

Така кабинетът одобри поисканата от досегашния концесионер - „Въгледобив Бобов дол“ ЕООД промяна. В района на Бобов дол коментират, че новият концесионер е регистриран на адрес, на който са и повечето от компаниите, които се свързват с бизнесмена Христо Ковачки.

Находище „Бобовдолски въглищен басейн“, участък „Бобов дол“ е разположено в землището на едноименната община, област Кюстендил. Концесионният договор за добив на въглища от него е сключен през 2005 г. за срок от 35 г.

Към „Гранд Енерджи“ ще бъде отправено също предложение за промяна на клаузите в концесионния договор, свързани с предоставянето на банкова гаранция, реши още правителството. До момента исканата банкова гаранция покриваше 50% от паричните задължения на концесионера. След измененията тя трябва да покрива изцяло всички (не само паричните) задължения, свързани с изпълнението на концесионния договор. След въвеждането на по-широкия обхват на банковата гаранция, вноските във фонда за окончателно напускане на концесионната площ също ще бъдат финансово обезпечени с нея.

Фирмата "Въгледобив Бобов дол" има концесионен договор за добив от още един участък от същото находище - "Бабино". По този случай има повдигнато обвинение срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров от БСП заради това, че е отдал под наем на мастната фирма "Ораново" - отново свързана с Ковачки, този участък, който е бил обработван от държавните мини "Бобов дол". Правото за добив бе прехвърлено на "Ораново", а това дружество в последствие бе продадено на "Въгледобив Бобов дол" за 35 млн. евро заедно с концесията.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.