Граждани и фирми с право да се жалят пред КС

В проекта за нова Конституция:

Граждани и фирми с право да се жалят пред КС

Нов Основен закон и промени в него само след решение на НС и референдум

Всеки гражданин или фирма ще може да подава жалба пред Конституционния съд. Тази възможност предвижда последната редакция на проекта за нова Конституция, внесен от мнозинството преди дни. В първоначалния вариант не беше уточнено кой ще има право да сезира висшите магистрати. Сега той е прецизиран, като е записано и че КС ще може да се произнася по такива жалби след „изчерпване на всички средства за защита“ при нарушаване на уредените основни права и свободи.

В мотивите си от ГЕРБ и патриотите посочват, че въвеждането на индивидуалната конституционна жалба е специфичен правен институт, предназначен да осигури непосреден достъп на гражданите до конституционното правосъдие. Предвижда се и друг механизъм за жалба пред КС. Така при съмнение за несъответствие между закон и Конституцията, съдът може да поиска прекратяване на делото и тълкуване от страна на КС.

Това може да стане както по инициатива на самия съд, така и по искане на някоя от страните – гражданин или фирма. Ако това не се е случило по време на делото, може да стане и в срок до 2 месеца след приключването му. Освен за нарушени граждански права, Висшият адвокатски съвет ще може да иска тълкуване от КС и за такива на юридически лица.

Сред другите промени е и отпадането на главата за омбудсмана, която бе заложена в първия проект. Така отпада и ограничаването на броя на мандатите от два на един. Правомощията на омбудсмана ще се определят от закон, както и в момента.

Явно след настояване на патриотите, но този път от НФСБ, е включено, че размерът на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст трябва да гарантира достойно съществуване.

След като предвидиха отпадането на ВНС и неговите функции бяха прехвърлени към НС, тези текстове бяха подложени на доста критики. Оказа се, че нова конституция ще може да се гледа по инициатива на 1/2 от депутатите, а при гласуването ще е нужно 4/5 мнозинство. При предложеното свиване на броя на депутатите от 240 на 120 обаче, това означаваше, че промени ще стават по искане само на 60 народни избраници, а да се одобрят ще са нужни 96 души. Именно затова сега се въвежда формата на референдума като вид гаранция. Така след като текстовете минат през пленарна зала, референдуми ще потвърждават промени в Конституцията или приемането на напълно нова след премахването на ВНС. За целта обаче трябва да получи одобрение от повече от половината гласували в допитването и при поне 50% избирателна активност.

На задължителен референдум ще подлежат и теми като изменение на територията на страната, промени във формата на държавно управление и устройство, ратифициране на международни договори, както евентуални бъдещи предложения за това как се да се променя Конституцията. Всичко това в момента е в правомощията на ВНС.

Към проекта има добавени и мотиви, които отсъстваха в предишния и заради, което вносителите отнесоха критики. „Действащата Конституция беше приета в друг исторически период, при други политически дадености в самото начало на демократичния преход, при друг международен статут на страната ни, а изтеклото време показа, че без промяна на основния закон няма как да се отговори на предизвикателствата“, пишат авторите на проекта.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.