„Графичен дизайн“ влезе в топ 3 на най-желаните специалности в СУ

„Графичен дизайн“ влезе в топ 3 на най-желаните специалности в СУ

9 747 кандидати са подали документи за прием в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. И тази година най-много за били кандидатите за специалности е „Право“ (редовна форма на обучение), а на второ място за нарежда „Психология“. В топ три на най-желаните пък влезе специалността „Графичен дизайн“, която измести „Софтуерно инженерство“.

На следващите места кандидатите са поставили специалностите „Софтуерно инженерство“, „Предучилищна и начална училищна педагогика“ (задочна форма на обучение), „Английска филология“, „Връзки с обществеността“ (редовна форма на обучение), „Международни отношения“ (редовна форма на обучение), „Предучилищна и начална училищна педагогика“ (редовна форма на обучение) и „Журналистика“ (редовна форма на обучение), посочват от СУ.

На първия етап са приети общо 5 936 са кандидатите. Те са класирани в редовна и задочна форма на обучение, държавна поръчка и платена форма на обучение.След първото класиране са приети 21 лауреати и 30 първенци на национални олимпиади и състезания.

В срок от 7 юли до 9 юли, включително, класираните от първия етап кандидати имат следните възможности:

1. Да се запишат в специалността, в която са класирани, като не участват в следващите етапи.

1.1. Класираните по първа желана специалност кандидати трябва да се запишат на този етап от класирането, без право на потвърждаване или изчакване края на класиранията.

1.2. Класираните по второ, трето и т.н. желание кандидати могат да се запишат в специалността, за която са класирани от този етап, или да заявят желание за участие в следващото класиране, като депозират диплома-оригинал за средно образование и попълнят декларация за участие в следващите етапи на класиране за по-предна желана специалност.

2. Класирани от първия етап на класирането кандидати, които не се запишат в специалността, в която са класирани, или не потвърдят желанието си за по-нататъшно участие в следващите класирания, отпадат и губят придобитите студентски права. Незаетите от тях места се попълват на следващото класиране.

Некласираните от този етап кандидати не подават декларация за участие в класирането и не депозират диплома за средно образование, тъй като участват автоматично в следващия етап на класирането.

Записването се извършва в отдел „Студенти“ на факултета, в който кандидатите са приети. С цел ограничаване на опасността от разпространение на COVID-19 (коронавирус), записването на новоприетите студенти ще се извършва по график . (Студентите, приети специалност „Право“, е необходимо при записването си да представят разпечатка с резултата от съответния етап на класирането)

Всички необходими документи за записване трябва да бъдат попълнени предварително. Закупува се единствено студентска книжка от книжарниците на Университета в сградите на Ректората, Факултета по науки за образованието и изкуствата, Факултета по математика и информатика, Стопански факултет и от щандовете на Университетското издателство с печатница „Св. Климент Охридски“.

До сградите на Университета ще се допускат само новоприетите студенти, упълномощени лица и придружители на новоприети студенти със специални потребности.

Вторият етап на класиране се извършва на 13 юли. В него участват потвърдилите от първия етап кандидати, за които е възможно прекласиране в по-предна желана специалност, посочена в състезателния картон, и некласираните кандидат-студенти.

Потвърждаването или записването на класиралите се от втория етап кандидати се извършва от 14 до 16 юли (включително). Непотвърдилите от второто класиране кандидати губят правото си за участие в третото класиране, което е окончателно.

Третият етап на класирането се извършва на 20 юли. Срокът за записване е от 21 до 23 юли включително. Резултатите от това класиране са окончателни.

Най-актуалната информация за кандидатстудентската кампания може да бъде намерена в страницата на Софийския университет  www.uni-sofia.bg и в страницата във Фейсбук „Кандидат-студенти 2021“

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.