0

П рез март растенията се събуждат за нов живот. Затова основната ни задача в градината е да ги подготвим за предстоящия активен сезон.

През март растенията се събуждат за нов живот. Затова основната ни задача в градината е да ги подготвим за предстоящия активен сезон.


Почиствайте тревните площи внимателно с гребло. Има много паднали пръчици, иглови клонки, останала есенна шума. Съберете всичко и минете още един път с гребло. Така ще помогнете на тревата да се изчисти.
Плевене
Март е подходящ месец за плевене на тревните площи от нежелани треви. Влагата в почвата благоприятства по-лесното изваждане на плевела.


Важно мероприятие е и вертикулирането на тревостоя, известно като аериране. Аераторът представлява гребло със зъби във формата на ножове. С него се изваждат мъртвите растителни части, набраздява се почвата, което подобрява въздушния режим.
Разхвърляйте равномерно комбиниран тор (NPK) с норма 30-40 кг, като разпределите върху всички тревни и озеленени площи.
Март месец е и времето за изваждане на косачката. За да я приведем в топформа, е нужно следното: силно изхабените ножове ги точим или ги заменяме основно; сменяме маслото на бензиновата косачка и подновяваме въздушните филтри; подвижните части като лагери и лостове ги смазваме; със спрей против корозия изпръскваме неподвижните части. Проверете внимателно кабела.
Петна
Възможно е тревният чим да бъде нападнат от т.нар. снежно гниене. То се проявява чрез кръгли, кафяви петна по тревната настилка. В този случай трябва внимателно да отстраните пострадалите тъкани и да напръскате с подходящ разтвор – фундазол, железен сулфат. За да се справите с листните въшки, примамете птички в двора си. Окачете къщички за птици на по-високите дървета.
Цветна леха
Някои от ранните луковични цветя (кокиче, лале, нарцис, див зюмбюл) вече цъфтят.
След като прецъфтят лалетата и зюмбюла, не трябва веднага да се изкопават луковиците им. Това се прави, след като увехнат всичките им листа. Идеални за съхранение са хладните мазета или килери. На тяхно място може да засадите лятно цъфтящите цветя, както и теменужка, тагетис, копривка или направо микс от цветя, който да ви радва през целия сезон, без да изисква особени грижи. Те ще покрият дупките, които повехналите луковични растения са отворили. При растенията, чиито листа все още не са повехнали и до есента изграждат запасите си от енергия и вещества, можете да приложите едно друго решение: поставете съдовете в градината в открита почва. Това може да сторите с игликата. Ако искате да използвате саксиите на цъфтящите през лятото растения, вземете устойчиви на студ видове и ги поставете в градината. Времето през март е благоприятно за това.
Храсти
Дребните храстчета трябва да се подрежат с 10 до 20 см, за да цъфнат обилно. Март и април са най-подходящите месеци за засаждане на жив плет. Разнообразието от храсти за целта е голямо: рододендрон, магнолия, туя, форзиция, люляк, японска дюля и др.
Времето през март е подходящо за засаждане на нектарина, праскова, дюля, лоза, орех, малини.
Семена
В това време на годината трябва да засявате дребносеменните култури: агератум, лобелия, кученце, петуния, ароматен тютюн, доротеантус и др. Всички тези видове могат да се засаждат заедно и поотделно. При посяването на семената не се покриват с почва. За удобство не е лошо към почвата да прибавите тънък слой от дребен пясък или перлит, а за по-равномерни посеви можете да смесите семената с пясък. Сандъчетата с посевите непременно трябва да покриете със стъкло или фолио и често да пръскате с пулверизатор, като не се допуска изсъхването на семената и горния слой на почвата. Следете внимателно поникналите семена, при недостатъчно светлина те могат много бързо да израстат и да се прекършат.
Лавандула
Красотата на лавандулата е не само в цветовете й, но и в нежния аромат на светлозелените й листа. Който иска през тази година да има лавандула в градината си, в края на март трябва да я посее в сандъче на прозореца си.

Съвет

Особено здрави и силни растат сортовете Avenue, Anok или Papillon, от които може да се сдобиете и с разсад. Този вид лавандула обича местата, огрени от слънцето, и песъчливите почви и така ще израсте до 50 см височина.
Времето през март е подходящо за засяване семената на невен. Хортензията се нуждае от лека резитба. През този месец може да засеете още: агератум, петуния, лобелия. Хвойновите и вечнозелените растения трябва да бъдат редовно поливани. Ако искате да отглеждате лавандула в градината си, в края на март я посадете в сандъче на прозореца си. След прецъфтяване на лалетата и зюмбюлите луковиците им трябва да се съхраняват на сухо и хладно място, например в килера или мазето.