Градината е жадна за вода
5

Градината е жадна за вода

Подхранваме насажденията с разтворими торове

През летните месеци редовното поливане е от основно значение.

Натрупалата се влага от краткотрайните дъждове се изпарява бързо от почвата и далеч не е достатъчна, за да поддържа растенията свежи за повече от няколко дни.

Зелената морава също се нуждае от напояване и косене. Редно е да съобразим валежите през месеца, а също и особеностите на почвата, с оглед да не полеем повече от необходимото. Песъчливите почви например поемат по-малко количество влага, в сравнение с богатите на органични вещества. Така че, ако не се очаква обилен дъжд, трябва да осигурим нужната влага на растенията за период от поне седем дни.

Норма

През юли тревните площи се нуждаят от редовно поливане, опитайте се да постигнете норма от 5-6 литра на кв. м на ден. Най-подходящото време за поливане са сутрешните и вечерните часове. Желателно е и да наторявате редовно тревния чим. Подхранвайте равномерно, а веднага след това поливайте обилно. Косенето на тревния чим трябва да се извършва един път седмично на височина около 3 см. Важно е редовно да премахвате плевелите. Ефикасен начин да прогоните къртиците и гризачите е да засадите рицин в градината.

Цветна леха

Цветните композиции се нуждаят от често разрохкване на почвата и редовно поливане. В горещите дни поливайте през ден, а през останалото време през два дни. Редовно почиствайте от прецъфтели цветове и сухи листа и клонки. Следете за поява на плевели или болести. Юли месец е подходящ за размножаване и пресаждане на перуниката. Успешно може да вкорените резници от флокс, седум и рози.

Дървета и храсти

Розите трябва редовно да се почистват от прецъфтелите цветове. Времето е подходящо и да ги подрежете за да ги подготвите за есенен цъфтеж. Следете за поява на брашнеста мана. Широколистните дървета и храсти също трябва да бъдат подрязани. Наторете декоративните храсти с течни торове, разтворени във водата за поливане. Поддържайте формата на чимшира с често подстригване.

Зеленчуци

В зеленчуковата градина нуждата от често поливане също нараства. Време е да приберете летния чесън за съхранение. През първата половина на юли се засаждат късните домати и късното зеле. Около средата на месеца е време за късния фасул. А към края на юли е подходящо да се засее ряпата.

Плодове

Най-съществената грижа в плодовата градина през юли е редовното и обилно поливане на младите овощни дръвчета. Премахнете слабите и недоразвити гроздове от лозата, така ще намалите натоварването. Прибирайте плодовете на кайсии, ябълки, праскови и круши рано сутрин, така ще ги запазите свежи за по-дълго.

Стайни и балконски цветя

Изнесете азалията, стайния бамбук, хибискуса, драцената, кливията, палмите, папратите, пасифлората, фикусите, бръшляна, юката на свеж въздух. Завъртайте висящите кошници често, така че слънцето да ги огрява от всички страни. През горещите летни дни оставете вкъщи бромелиевите растения, монстерата, хоята, филодендрона, каменното цвете.

Основните неприятели за периода са черна черешова листна въшка, червен овощен акар, лозова краста, брашнеста мана.

Поливната система спестява усилия

Наличието на поливна система ще ни спести доста усилия в това начинание. Разпръсквачите доставят нужното количество вода за около 30-40 минути. Ако разполагаме с по-деликатни видове, може да използваме лейка, за да не намокрим листата.  В случай, че почвата е по-рохкава и песъчлива и не задържа водата, трябва да се постараем да обогатяваме всяка година с колкото се може повече органични вещества. Най-удачен за това, а и най-достъпен си остава компостът. Можем да си го приготвяме и сами и то в големи количества. По този начин ще предоставим на растенията нужната доза хранителни вещества, а повишеното задържане на влага в почвата ще гарантира оцеляването им за по-дълъг период от време при липса на напояване.

Засаждаме фритиларията на слънце

В слънчевите участъци на градината сега може да засадим фритиларията, като е редно да имаме предвид, че растението достига 60-100 см височина и засаждането трябва да се извършва на разстояние от поне половин метър едно от друго. За северните части или сенчестите зони под дърветата много подходящи са многогодишните хоста, аконитум, медуница и горянче. Липсата на пряка слънчева светлина не възпрепятства изобилния им цъфтеж.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.