0

Х ората да се занимават с градинарство след разхлабването на мерките от пандемията. Това съветват британски учени от университета в Ексетър. Оказва се, че това влияе благоприятно на психическото и физическото ни здраве.

Хората да се занимават с градинарство след разхлабването на мерките от пандемията. Това съветват британски учени от университета в Ексетър. Оказва се, че това влияе благоприятно на психическото и физическото ни здраве.

Екипът на на проф. Шан де Бел провел изследване със 7814 британци. Тези от тях, които се занимавали с градинарство, били с по-добри здравни показатели, тяхната физическа активност се оказала по-висока и всичко това се отразявало благотворно и на психичното им здраве.

Изследването анализирало данни, събрани в периода 2009-2016 година. Хората, които имали достъп до своя градина, показали по-добър психичен статус в сравнение с останалите. Прекарването на свободното време в подобна среда, независимо дали става дума за работа или отдих, носи своите ползи. Оказало се, че хората, разполагащи със свои открити пространства, като балкони, веранди или зимни градини, много по-често покривали здравословните норми за физическа активност. Авторите на проучването препоръчват личните зелени пространства в никакъв случай да не се жертват за сметка на градските такива, защото представляват значителен здравен ресурс за населението.

Тези зелени площи трябва да заемат своето достойно място и при планирането на градската среда. Хората, обичащи градинарството, са по-склонни от останалите да правят излети сред природата поне веднъж седмично, установило също проучването.