Градинари съветват колко пъти да поливаме градината

Градинари съветват колко пъти да поливаме градината

Спорове колко често трябва да се полива зеленчуковата градина водят градинари във Фейсбук групите.

Съветите варират от два пъти на ден до веднъж седмично. Като е важно да се имат предвид вида на почвата, районът, както и вида на културите.

„Поливам градината през три дни. А всеки ден тревата и цветята до пътеките, там всичко съхне много бързо“, пише потребителка.

„Използвам капкови системи и чрез часовников механизъм. Поливам всеки ден по няколко пъти в продължение на 20 минути, тъй като поливката е директно на корена. Няма проблеми,защото няма и преки слънчеви лъчи в корена!“, казва друг потребител.
Някои градинари казват, че поливат денонощно. В отговор техни колеги предупреждават: „Тогава не се чудете защо са болни доматите. Прекален светец и Богу не е драг! От много вода се развиват гъбните и бактериални болести. Полива се, когато има нужда, а не се броят дни. Първо се проверява влагата в почвата, а не само отгоре“, съветва градинарка.

Друг потребител обяснява, че полива веднъж седмично и след всяка поливка прекопава, за да се запази влагата. Пиперът обаче вече не се копае, защото сега цъфти, а само тревата се

Капково


Различни са мненията и колко се полива при капково напояване. Един градинар казва, че капковото му е с автоматика и полива два пъти – вечер един час и рано сутрин, пак 1 час. Почвата при него обаче била много суха. Друга градинарка, също с капково, казва, че тя има мулчиращо фолио и полива само при нужда – обичайно веднъж седмично, а при голямо засушаване и високи температури два пъти седмично. „Сега при тези обилни валежи не съм поливала вече повече от месец. Почвата е чернозем. Всичко е много индивидуално. В много горещи дни растенията са като увехнали, а почвата е влажна. Сутрин и вечер обаче са свежи“, посочва градинарката.

„Поливането не е алфата и омегата за здрави и изобилни добиви. И в горещини, и в засушавания, правилно е не повече от едно поливане в седмица, с бавно течаща във вадата, вода, до напълване на фитарията. Постоянното навлажняване прави тъй нареченият мързелив корен. Оставени на засушаване, растенията изграждат стабилна коренова система, търсейки в дълбочина влага. Преполиването води до плесени, патогени, отмиване на почвата, пожълтяване и изпарения, съсипващи долните листа на доматите и гнилостни процеси. Пиперът НЕ обича много вода и се полива обилно, когато започне да цъфти.

Окопаването, разбиването на пукнатини в образувалата се кора, е една от важните грижи при домати, краставици, пипер (корените дишат и поемат слънчева светлина), а обриването при царевица, тикви, картофи, боб - още по-важно.

Едно окопаване, е равно на две поливки!“, категорична е друга потребителка в мрежата.

Снимка Фейсбук

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.