0

М андарини, портокали и грейпфрути растат само на 50 километра от Варна. И то на открито в ботаническа градина, която включва десетки палми, кактуси и маслини.

Мандарини, портокали и грейпфрути растат само на 50 километра от Варна. И то на открито в ботаническа градина, която включва десетки палми, кактуси и маслини.


Тропическият рай се намира в село Гроздьово, само на 30 километра от морето. Ботаническа градина „Маргарита” събира на едно място растения от 6 континента, а неин създател е 33-годишният Иван Иванов. Амбициозният градинар от години отглежда стотици нетрадиционни за родната флора растения. Познанията за отглеждане на цитруси и всякакви нетипични за нашите географки ширини видове, натрупва в чужбина. Името си „Маргарита” носи от голяма група цветя, дървета, храсти и кактуси по целия свят. Най-ярките и красиви растителни видове в света носят това име, споделя младият мъж. В градината има няколко вариации и видове с това име.
Вдъхновение
При създаването на градината на вечното лято, както Иванов я нарича, той се е учил и вдъхновявал от известния български агробиолог Серафим Серафимов, създател през далечната 1949 г. на първата у нас Опитна станция за южни култури в Мичурин (днешно Царево).


Най-голямата гордост на Иван Иванов са цитрусите. Първо се берат мандарини. После идва ред на узрелите грейпфрути.
Сектори
Разположена на Северозападен терасиран хълм, градината е разделена на сектори, които обособяват в групи характерни растения от определена географска зона. Начина на подбор при засаждането е избран така, че растенията да се доближават напълно към живот, подобен на тяхната естествена природна среда. В колекцията са събрани растения и сортове от почти всички ядливи цитруси (лимон, лайм, портокал, мандарина, грейпфрут, помело, каломондин, цитрон и др.). Растенията са изписани с латинските им имена и най-широко използваните български наименования, страната на произход и абсолютните минимални температури на измръзване през зимата.
Емблеми

В „Маргарита” може да се видят 25 вида студоустойчиви палми от 20 вида представители на субекваториалната, тропична и субтропична климатична зона. Емблеми за градината са палмите от вида Бутия капитата, Вашингтония, Брахея, Хамеропс, Финикова палма, а сред тях се откроява 80-годишно растение от Чили. Kолекцията от кактуси и сукулентни растения обхваща около 60 разновидности.
Без защита
Едната част презимуват директно навън при условията на българската зима, без никаква защита. Някои северноамерикански видове понасят студове до минус 40 градуса. В Колекцията специално място заемат представителите на родовете Агаве, Юка Стапелия, както и едроразмерните мексикански кактуси.
Колекцията от субтропични плодни дървета е една от най-старите и дълго събирани в градината. Ценни представители са Поморийска смокиня 24, Далматинска, Мичуринска 10, Брънсуик, Созопол 20 и др. Най-голям брой представители има растенията от Средиземноморските гори (маквиси) и горите в най-южната част на умерения климатичен пояс (псевдомаквиси). Сред тях могат да бъдат намерени няколко вида Олеандри, Евонимуси, Корков дъб, Филирея, Калина, Бодлив залист, Фотиния, Будлея, Розмарин, Юдино дърво и много други.
Рекорд
8-метрово Дафиново дърво пък има претенциите да бъде най-голямото такова растение в цяла Северна България. Някои от видовете в колекциите са аклиматизирани частично, в условията на малко по-студено време, в сравнение с техния естествен климат. Подбрани са изключително редки растения и сортове, с възможно най-голяма студоустойчивост. Всички растения се отглеждат на открито, директно в почвата.
На топло
Само някои видове от тропичен произход през студения период на годината се прибират в специални зимни градини. 90% от растенията са със вечнозелен произход - незабравима красота през всички сезони. Зимата е най-трудният сезон за градината на вечното лято. След почти месец с отрицателни температури в началото на 2012 г. загиват напълно почти 80% от растенията. Най-големи поражения са нанесени на субтропичните палми и цитрусовите растения. Бавно и поетапно, собственикът възвръща нейното величие с нов и по-красив интериор днес.

Продължава да внася нови растения

Създателят на ботаническата градина има планове за разширяването й, като продължава да внася нови растения. Неслучайно нарича уникалната градина „Зелена градина” или „Градина на вечното слънце”. Тя разполага с места за отдих, спокойствие и тишина, заобиколени от екзотична растителност и е отворена всекидневно от 1 април до 15 ноември. За всички запалени обожатели и нетърпеливи туристи, градината отваря по всяко време на годината, но с предварителна уговорка.

Посреща гости от Румъния до Шотландия

В малкия тропически рай в Гроздьово се отбиват предимно българи, но това лято е имало гости от Румъния, Русия, Германия и дори от Шотландия. 33-годишният градинар и предприемач наскоро издаде и своя книга. „Отглеждане на цитруси на открито в България”. Тя е сборник с над 200 цветни снимки. Запознава с най-известните цитруси в света и техните специфични начини на отглеждане на открито на територията на България. Практическите насоки и съвети са в резултат на дългогодишния труд на автора. Това е един изключително ценен проект, който е от полза на всеки, който желае да отглежда екзотики при нашия климат.