„Градина на духовността“ събира манастирите на Атон в СГХГ (СНИМКИ)
4

„Градина на духовността“ събира манастирите на Атон в СГХГ (СНИМКИ)

Класици и модернисти претворяват възторзите от Света гора

Софийската градска художествена галерия представя в двете зали на първия етаж произведения на големи български художници, посветени на Света гора. Експозицията се открива с вернисаж днес от 17.00 до 20.00 часа при спазване на всички противоепидемични мерки. Тя ще остане в СГХГ до 14 февруари.

Изложбата „Градина на духовността“ представя Света гора, нейните манастири и художествено наследство, видени през погледа на български

художници от първата половина на ХХ век

Сред тях са Иван Лазаров, Дечко Узунов, Цанко Лавренов, Константин Щъркелов, Васил Захариев и др. Пътували до Атонския полуостров по една или друга причина, всеки от тях пресъздава по свой начин различни впечатления от съприкосновението си с манастирите и със старините на Атон, с живота на монасите и със съхраненото богато художествено наследство.

Погледнато по-общо, в контекста на българското изкуство от първата половина на миналия век представянето на Света гора се оформя и като тема, която отразява някои от важните посоки в художественото развитие у нас през този период. На първо място това е вниманието към старините, към някогашното изкуство и към християнското наследство – интерес, който силно повлиява върху формирането на българския модернизъм и на движението родно изкуство. Представите за видения, чудеса и светци, за църкви и старини ангажират въображението на автори като Иван Милев и Иван Пенков, чиито произведения също са включени в изложбата. Още една посока в българското изкуство, която се отразява в представите за Света гора, е темата за историята и за формирането на националното съзнание. Събирането на всички тези „светогорски“ произведения ни помага да възстановим важни процеси и тенденции в художествения живот у нас.

Изложбата включва разнообразни произведения – светогорски

възрожденски щампи, копия на стенописи

рисунки и проекти, живописни и графични творби, пресъздаващи изгледи от Света гора. В нея са представени творби, собственост на СХГХ, Националната галерия, Националния исторически музей, Националния църковен историко-археологически музей, Националния литературен музей, Държавна агенция „Архиви“, Ефория „Зограф“, регионални исторически музеи и художествени галерии в страната, СБХ, частни колекции. В експозицията ще бъде и копието на прочутата чудотворна Фануилска икона на св. Георги, дело на Цанко Лавренов и съхранявана днес в пловдивския храм „Св. Цар Борис Покръстител“. Включените в изложбата архивни материали, исторически сведения и документални филми дават възможност за опознаване на историята на Света гора и проучванията за нея.

В екипа, подготвил експозицията, влизат директорът на СГХГ – изкуствоведът Аделина Филева, Любен Домозетски, Неда Живкова, Светла Георгиева и Николета Гологанова

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.