Говорителят на ЦИК Росица Матева с разяснения за изборите (ИНТЕРВЮ) 

Говорителят на ЦИК Росица Матева с разяснения за изборите (ИНТЕРВЮ) 

  • Избирателите без втори опит с машината, ако са гласували само на единия вот
  • Не могат да се ограничават права в зависимост от това дали имаме зелен сертификат, или не
  • Демонстрациите из страната - още тази седмица
  • Разписките ще се пускат в една кутия

- Г-жо Матева, готови ли са здравните предписания за вота предвид това, че МЗ обяви нови мерки? Има ли опасност да е нужен зелен сертификат, за да отидем да гласуваме?

- Към днешна дата категорично няма как да ходим на избори със зелен сертификат. Тази заповед, която е издал здравният министър, не касае изборния процес. Министърът на здравеопазването и държавният здравен инспектор одобриха с указания мерките, които трябва да се спазват по време на избори при пандемия. Тези указания са утвърдени на 6 октомври и по нищо не се различават с тези за вота през юли. Разбира се, ако ситуацията се усложни и се наложи да се взимат специални мерки за изборния процес, се надяваме те да съгласуват тези мерки предварително с Централната избирателна комисия (ЦИК) и едва тогава ще бъдат въведени.

- А според вас би ли било приложимо на избори да се прилага една такава мярка и да се изисква зелен сертификат?

- Не. Категоричното становище на ЦИК е, че не могат да бъдат ограничавани правата на избирателите и да гласуват в зависимост от това дали притежават сертификат, или не. Особено дали да са ваксинирани, или не.

- Това ще наложи ли ваксинация за всички членове на СИК?

- Не. Ваксинация на всички членове на СИК без тяхно желание няма как да бъде предвидена. В крайна сметка повечето членове на секционни комисии се ваксинираха за изборите на 4 април. Така че те притежават и сертификати, и имунитет. Всички членове на секционни комисии или избиратели, които желаят да работят в такова качество в изборния процес, могат да се ваксинират свободно във ваксионационните пунктове. ЦИК не смята за нужно да предприема някакви действия в момента и да ваксинира членове на секционни комисии.

- Съдът в Стара Загора пусна листата на „Демократична България“ за изборите, като постанови, че решението на РИК е взето в нарушение. В тази връзка според вас ще са нужни ли промени в ИК, които да прецизират текстовете и да не се стига отново до ситуации да има подадени документи с е-подпис, а те да не се признават?

- Решение на съд не се коментира, а се изпълнява и това направи РИК - Стара Загора, като регистрира листата. Становището на ЦИК е изразено в нейното решение, с което потвърждава това на РИК. ЦИК смята, че не трябва да има промени в Изборния кодекс, но счита, че изборната администрация като комисии не са адресати на електронни изявление по Закона за електронния документ. Дали ще се наложи промяна в ИК, ще бъде въпрос на анализ след изборите и дали самата ЦИК ще прецени да направи такова предложение.

- Вече сме в разгара на кампанията, кога ще започнат демонстрациите из страната с машините? Казахте, че 280 машини ще тръгнат към РИК в страната.

- РИК имат предварително утвърдени графици, за да определим броя на машините, които иска даден РИК. За някои от тях увеличихме броя, който бяха поискали. Може би ще им изпратим писмо да качат тези графици на своите страници. И заедно с кметовете на общини ще имат задължението да организират тези демонстрации. Надявам се, че през уикенда.

- Приключи подаването на заявления от чужбина, които обаче са с около 20 000 по-малко. На какво се дължи според вас този отлив?

- Отдавам го на това, че ще има разкрити с 200 повече автоматични секции извън страната в сравнение с изборите на 11 юли. Ако в дадено място ще бъде разкрита секция, то избирателите няма причина да подават заявления, освен желанието им така да бъдат включени в списъка за гласуване предварително, за да не се дописват допълнително в деня на гласуване.

- Колко прогнозирате, че ще са секциите в чужбина?

- Колегата Томов отговаря за тази дейност и по негова преценка ще бъдат малко под или около броя, който бе за 11 юли – около 800.

- Окончателно решение дали разписките от машините ще се пускат в една или в две кутии?

- Да, те ще се пускат в една кутия, но ще бъдат с различна дължина и след приключване на изборния ден ще бъдат разделени от секционните комисии. Това ще става много бързо и лесно, тъй като едните разписки ще бъдат двойно по-дълги от другите. И видимо ще се различават.

- Преди седмица представихте как ще изглеждат екраните на машините и какво трябва да следва всеки избирател. Според вас това ще доведе ли до затруднения при избирателите предвид сложността на вота и това, че трябва да направят 2-3 стъпки, преди да се покаже първата е-бюлетина?

- Направихме тези стъпки, тъй като ЦИК взе решение, че няма да задължи избирателите, които ще гласуват с машини, да гласуват и за двата избора. Обсъждана беше и такава възможност, защото има възможност с „Не подкрепям никого“ да се гласува. Но преценихме, че избирателят трябва да избере дали ще гласува и за двата вота, или само за единия. Така както е и за хартиените бюлетини. При това положение избирателят трябва да бъде наясно какво е неговото желание, защото, след като потвърди своя избор, няма да има връщане назад. Затова екраните са два и стъпките са две. Първи път потвърждава, след като направи избора на първия екран. На втория му се отваря запис за кои избори ще гласува – за двата, само за президент или само за народни представители. И след като направи втори път потвърждение, няма да може да се върне назад. Другото, което ЦИК реши, е, че всеки избирател ще може да упражни правото си на глас в изборното помещение един път през изборния ден. Т.е. отивайки да гласува, той трябва да знае за кого иска да гласува, в кои избори да упражни правото си на вот. И втори път няма да има право на такава възможност, ако е гласувал само в единия от двата избора.

- Т.е. ако решим да гласуваме за президент, след това върнем картата на СИК, но размислим, няма да може да пуснем вот отново, но за НС?

- Не. Няма да може. Правото да се гласува е конституционно уредено, но той трябва да го реализира чрез едно посещение в секционната комисия и да е наясно предварително със своя избор и за кого. То е същото, когато заставате пред секционната комисия и казвате, че искате да гласувате за вота за държавен глава, дава ви се бюлетината, отивате в тъмната стаичка, но не може да се върнете и да кажете, че искате бюлетина и за другия вид избор. И това е принцип, който е спазван от ЦИК в годините назад, когато е имало други избори 2 в 1, като през 2011 година, или избори с референдум.

- Колко кандидати за депутати сте заличили от листите, защото същевременно са и независими кандидати за президент?

- Петима. ЦИК взе принципно решение, че независимите кандидати за единия вид избор не могат да бъдат кандидати за политическа партия или коалиция в другия вид избор. Така при проверката се установи, че петима независими кандидати като президент и вицепрезидент бяха регистрирани и като депутати от името на партия. Те бяха заличени.

- Подписани ли са вече всички приемно-предавателни протоколи и софтуерът вече собственост ли е на ЦИК, респективно на държавата, и може да се модифицира?

- Софтуерът като съвкупност от ключови инструменти е предаден на ЦИК и това е удостоверено с протокол, но все още не е подписан окончателният приемно-предавателен протокол и не е приета окончателно работата по този договор, тъй като се обсъждат лицензионните права и авторското право на модифицирането на този софтуер. След като бъде изчистен и този въпрос, ще пристъпим към подписване и приемане на работата окончателно.


Визитка:

-Завършила е СУ “Св. Климент Охридски“

-Има юридическо образование

-От 2014 до 2019 г. е член на ЦИК

-От 2020 до 2021 г. е член и председател на Обществения съвет към ЦИК

-От май 2021 г. досега – зам.-председател и говорител на ЦИК

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.