0

Н яма как да осигурим 1500 машини за тези избори. Възможно е да се доставят малко над 500 устройства, каза говорителят на ЦИК Росица Матева пред Дарик радио.

Няма как да осигурим 1500 машини за тези избори. Възможно е да се доставят малко над 500 устройства, каза говорителят на ЦИК Росица Матева пред Дарик радио.

"Министерство на финансите и Министерският съвет ще отпуснат средства за купуването на машините, когато ЦИК сключи договор", обясни Матева.

По думите й за момента страната ни разполага с 9600 уреда за гласуване, като резервни няма да има. Според Матева наличните ще бъдат абсолютно достатъчни за вота в страната.

Според нея след пробните гласувания е установено, че това, което най-много затруднява избирателя, е бутонът за преглед - защото гласоподавателят, който е направил своя избор, вижда, че трябва да гласува вече, но няма такъв бутон на екрана.

"Сега специалистите работят по мобилно приложение, което всеки може да изтегли", каза говорителят на ЦИК. С него гражданите следва да се информират какво ще представлява гласуването на машина.

В случаи на появили се проблеми и непредвидени обстоятелства, които възпрепятстват машинния вот, страната ни ще разполага с достатъчен брой хартиени бюлетини, за да може изборният ден да продължи по стария начин.

"До петък са били подадени над 45 000 заявлeния за гласуване в чужбина. Срокът за подаване приключва на 15 юни", припомни Росица Матева.