Говорителят на ЦИК: Не можем да кажем как ще гласуват хора под карантина засега

Говорителят на ЦИК: Не можем да кажем как ще гласуват хора под карантина засега

Машини няма да се местят от секция в секция или да се подменят при повреда

Не можем да отговорим как ще гласуват хора под карантина засега, ще се смисли за това, ако пандемичната обстановка продължи. Това коментира пред БТВ говорителят на ЦИК Таня Цанева.

“Според Изборния кодекс с подвижни урни могат да гласуват само хора с трайни увреждания. COVID не е такова увреждане, ще се мисли, все пак имаме доста време до края на март, когато ще се знае каква е степента на развитие на пандемията, надяваме се, че ще е отшумяла до тога“, обясни тя. По думите й обаче ако ситуацията с пандемията продължи ще са нужни законови промени, но те били в правомощията на НС.

Според нея има възможност, ако не се подобри ситуацията, да има отмяна с до два месеца на изборите: „Но това е компетенция на президента,

датата може да варира в рамките на 2 месеца или тези през март да се преместят най-късно в края на май". 

Тя призна, че може да има и проблем с набиране на членове на Секционни избирателни комисии заради страха от коронавируса, но и добави, че има време до март месец. Освен това Цанева обясни, че има възможност изборният ден да започне по-рано с два часа или в 5 сутринта, за да се избегне струпването на хора.

Напомни, че машините за гласуване ще са 9600, като секциите с над 300 избиратели в страната, където по закон трябва да има машини, са около 9500. Така има около 100 допълнителни, които ще се използват за целите на разяснителната кампания. Напомни, че обществената пръчка за доставката е обявена, крайният срок за заявления е 7 декември, а този за доставка на машините е 10 февруари, като са предвидели възможност за доставка на партиди. В този случай

последната машина трябва да е налична на 25 февруари,

защото устройствата трябва да бъдат сертифицирани и одитирани.

Машини няма да се местят от секция в секция или да се подменят при повреда в изборния ден, защото са програмирани за определената секция, обясни Цанева.

В секциите в чужбина по закон не е предвидено машинно гласуване, това ще става с бюлетини. Секциите там са предимно в посолствата ни, а извън тях спрямо подадените заявления. В някои държави пък е нужно и позволението на дадената страна, което ще зависи и от обстановката. Очаква се да започне и имунизация обаче, поясни говорителят на ЦИК, което може да ограничи пандемията.

Тя напомни, че през есента са провели частични местни избори , като тогава са спазвали всички предписания на здравните власти - носене на маски, проветряване, дезинфекция. В края на февруари предстоят нови частични местни избори - засега в 9 малки кметства и 1 община. Разбира се те са малки секции, на национален вот е малко по-различно, тъй като има над 12 000 секции, отбеляза тя.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.