БЕЗ ПАРИ НА МОРЕ: Ето как ще почиват учениците (ВИДЕО)

БЕЗ ПАРИ НА МОРЕ: Ето как ще почиват учениците (ВИДЕО)

Властта отпуска 15 млн. лв. за безплатна почивка на 30 000 ученици. Това стана ясно от изявление на министрите на туризма и образованието - Стела Балтова и Николай Денков след заседание на Министерския съвет.

С новия пакет от мерки по програмата “Отново заедно” цели да се подпомогне и туризма, ще бъдат отпуснати по 500 лв. на ученик.

По програмата ще могат да кандидатстват до 165 деца от училище. “Намираме се в период, в който е необходимо не само възстановяване на туристическия сектор, но и неговото подпомагане. Туристически пакет за ученици дава възможност за настаняване и да бъдат предоставени възможности за различни участия в креативни събития и музеи”, обясни Балтова.

От своя страна Денков заяви, че МОН ще се включи примерни критерии, които педагогическите съвети да използват. Например продължителността на дистанционното обучение, успех в хода на обучение, здравния и социалния статус и социалния. Образователният министър уточни, че родителите няма да доплащат нищо.

Учениците ще почиват без пари в периода от 1 юли до 14 септември през настоящата учебна година."Тази програма е насочена главно към два субекта - първият, това е туристическият бизнес и вторият - учениците", обясни Балтова. Така по думите на министъра ще се подпомогнат всички части на туристическия бизнес: както местата за настаняване, така и туроператорите, музеите, екскурзоводите.

По-късно от МС уточниха, че МОН ще приема заявки за участие от утре, 17 юни 2021 г., до 31 юли 2021 г. Ако след тази дата предвиденият бюджет не е изразходван, училищата могат да кандидатстват отново до 1 септември или до изчерпване на финансовия лимит. За първия етап от кандидатстването важи ограничението броят участници от едно училище да не надхвърля 7% от общия брой ученици и персонал до максимум 165 участници. Училищата с под 150 ученици и преподаватели могат да заявят група от до 12 участници.

За втория етап тези ограничения отпадат, стига общият брой включени участници от едно учебно заведение да не надхвърля 165 за всички етапи на програмата. „Отново заедно“ е предназначена за ученици от I клас до XI клас през учебната 2020/2021 г., като на всеки 10 ученика има не по-малко от един придружител - учител или друг педагогически специалист от училището или от Център за специална образователна подкрепа.

Учениците, които ще се включат в шестдневните безплатни пътувания, ще се избират по критерии, утвърдени от педагогическите съвети. В хода на общественото обсъждане на националната програма МОН формулира няколко вида примерни критерии: продължителност на обучението от дистанция; представяне в учебния процес; социален статус; здравен статус. Педагогическият съвет може да избира от тях, както и да определи други критерии, съобразени с особеностите на съответното училище.

Туристическият пакет за шестдневното пътуване е с фиксирана стойност от 500 лв. на участник. Училищата трябва да съберат не по-малко от три оферти от туроператори и да изберат най-добрата от гледна точка на условия за транспорт, настаняване, хранене, застраховка и съпътстваща културна, спортна и/или социална програма.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.